in

Zomerstorm Francis komt eraan: kans op windkracht 9 met zeer zware windstoten

De hittegolf is nog maar net voorbij en dus is het misschien moeilijk voor te stellen dat we dinsdag en woensdag al te maken krijgen met een fikse storm. Zomerstorm Francis trekt in sneltreinvaart onze kant op, waardoor het de komende 24 tot 36 uur onstuimig wordt. Vooral langs de west- en noordwestkust kan het oplopen tot windkracht 9 met zeer zware windstoten.

Dat voorspelt Weeronline. Omdat de bomen nog vol in blad staan kunnen ze omvallen of kunnen er gemakkelijk takken afbreken. Voor vakantievierders in eigen land is het oppassen geblazen. Kampeerders kunnen de tent maar beter goed vastzetten en de situatie in de gaten houden. En ook weggebruikers moeten extra opletten.

De wind neemt dinsdag snel toe. In de nacht en woensdagochtend wordt de meeste wind verwacht. Vanavond waait het aan zee stormachtig, windkracht 8 en boven land waait het vrij krachtig, windkracht 5.

Lees ook  Man overgoot eigen zoontje (3) met zuur en moet 16 jaar de cel in

100 kilometer per uur
In de nacht naar woensdag en woensdagochtend neemt de wind verder in kracht toe en is aan de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland windkracht 9 mogelijk. De windstoten kunnen in de kustgebieden uithalen naar iets meer dan 100 km/uur, boven land zijn zware windstoten tot 75 km/uur mogelijk. In de loop van de dag neemt de wind weer in kracht af.

Kans op schade
De kans op schade is groot. De bomen staan nog vol in het blad en door de droogte van de laatste jaren hebben veel bomen het al zwaar. De kans is dan ook heel groot dat takken zullen afbreken en hier en daar schade veroorzaken. Ook kunnen enkele bomen omwaaien omdat ze door de droogte minder makkelijk kunnen wortelen. Kampeerders kunnen dat mooie plekje onder die ene boom misschien beter even links laten liggen.

Lees ook  Gier valt baby aan tijdens vogelshow in Avifauna - Baby ernstig gewond - De beelden

Weggebruikers moeten vanaf dinsdagavond extra opletten. De wind waait uit het zuidwesten en dat betekent oppassen op bruggen en dammen. Ook wordt het afgeraden om dan met een aanhanger, caravan of lege vrachtwagen de weg op te gaan.

Herfstachtige regen
Naast flinke windkracht kan het ook veel gaan regenen. De meeste regen valt in het westen en noorden. Pas later op dinsdag trekt de regen naar het noordoosten weg en kan de zon nog even doorbreken. Met 19-23 graden is de temperatuur redelijk normaal.

Woensdag komt het vooral in het noordwesten en noorden tot flinke buien en daarbij is ook een grote kans op onweer. In het uiterste noorden kan tot en met woensdag 40 mm regen vallen. In het zuiden en zuidoosten valt het met de nattigheid wel mee. Met 19-20 graden en de stevige wind doet het herfstachtig aan.

Dieren gedood en ernstig mishandeld bij inbraak Friese school

Politietop wist al langer van racistische appjes agenten, maar greep niet in