in

Zó test je of je botten aan het ontkalken zijn of niet

En zo voorkom je het! Osteoporose: een aandoening die erin sluipt zonder dat je het merkt. Je weet pas dat je het hebt wanneer je iets breekt en het eigenlijk al te laat is. Het is ontzettend belangrijk om er op tijd bij te zijn, maar hoe weet je of je last hebt van botontkalking of niet?

Zo test je of je tot een risicogroep behoort en dit kun je doen om osteoporose te voorkomen en vertragen.

Botontkalking
Osteoporose is een aandoening waarbij er relatief meer bot wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt. Ieder persoon krijgt, naarmate hij of zij ouder wordt, te maken met botontkalking. Toch zijn er bepaalde risicogroepen waarbij het proces sneller verloopt dan bij anderen; denk hierbij bijvoorbeeld aan vrouwen die in de overgang zijn. Sowieso lijken vrouwen vaker het slachtoffer te worden van de aandoening; maar liefst tachtig procent van de botbreuken veroorzaakt door osteoporose komt bij vrouwen voor.

Lees ook  Moeder krijgt beste brief ooit van haar zoon – na scheiding van haar gewelddadige echtgenoot

Risicogroep?
Het is daarom bij personen die de leeftijd van vijftig zijn gepasseerd en die een botbreuk hebben noodzakelijk om te achterhalen of deze botbreuk veroorzaakt is door osteoporose. Vaak gebeurt dit echter niet en blijft de achterliggende oorzaak van de breuk verborgen. Dring daarom na een botbreuk bij de huisarts zeker aan op een onderzoek. Je kunt ook zelf beoordelen of je binnen één van de risicogroepen valt: scoor je 4 of meer punten op dit lijstje -ontwikkeld door deskundigen-, dan is het tijd voor een bezoek aan de huisarts.

Risicofactor Risicoscore
Je weegt minder dan 60 kilo of hebt een BMI lager dan 20 1
Je bent ouder dan 60 jaar 1
Je bent ouder dan 70 jaar (dan score van 60 niet meetellen) 2
Je hebt na je 50ste een botbreuk gehad 2
Je vader of moeder heeft een heupfractuur gehad 1
Je hebt een verminderde mobiliteit (4 weken of langer niet kunnen lopen) 1
Je hebt reumatoïde artritis 1
Je bent meer dan 1 keer gevallen in de afgelopen 12 maanden 1
Je hebt een van deze aandoeningen: diabetes, COPD, inflammatoire darmziekte (ontsteking aan de darm),verhoogde schildklierwerking of epilepsie 1

Lees ook  Dit is alles wat we weten over Lisa van Love Island

Je gebruikt glucocortioïden (prednison) 4

Voorkomen en vertragen
Osteoporose is gevaarlijk en kan als gevolg hebben dat je medicijnen, calcium en vitamine D moet slikken. Voordat het echter zover is, kun je genoeg doen om ervoor te zorgen dat botontkalking voorkomen of vertraagd wordt. Zo kan regelmatige lichamelijke beweging -beweging waarbij je lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast- zoals wandelen, joggen, tennissen, traplopen en tuinieren ervoor zorgen dat de aanmaak van botweefsel gestimuleerd wordt. Daarnaast is het heel belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, voornamelijk calcium, vitamine D en vitamine K. Ook stoppen met roken is belangrijk: roken versnelt namelijk de botafbraak.

Pas op: rugpijn én grieperigheid kunnen duiden op deze vervelende nierontsteking

Last van aanhoudende rugpijn? Dan zou dít wel eens de oorzaak kunnen zijn!