in

Wildplassen kostte ons vorig jaar 2,4 miljoen euro

Even je behoefte doen in de bosjes of tegen een boom kan je duur komen te staan. Vorig jaar zijn er vijfduizend meer wildplassers op de bon geslingerd dan het jaar ervoor. Dat kostte de betrapten in totaal 2,4 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van het CJIB.

In totaal ging het in 2019 om 17.000 boetes voor mannen én vrouwen die tegen een lantaarnpaal, boom, in een portiek of ergens anders waar dat niet mocht urineerden. Dat komt neer op een gemiddelde van 46 wildplasboetes per dag. Je behoefte doen op een plek waar dat niet mag kost je zo 140 euro.

Lees ook  Slachtoffers treinongeluk Oss zijn 4, 4, 6 en 8 jaar, drie zusjes betrokken

Vooral in Overijssel werden vorig jaar fors meer illegale urineerders op de bon geslingerd: het aantal boetes steeg hier met bijna zeventig procent. Ook in grote studentensteden als Groningen, Utrecht en Nijmegen werden veel mensen betrapt op wildplassen.

Alleen in de provincie Drenthe is het aantal uitgedeelde boetes gedaald. Waddeneiland Terschelling telde relatief het hoogst aantal boetes.

Lees ook  Drontenaar verdacht van misbruik tientallen minderjarige Filipijnse jongens

Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om regels over wildplassen op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Vaak wordt er dan besloten dat het verboden is je behoefte in het wild te doen binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom is wildplassen in sommige gemeenten niet strafbaar.

Ben je benieuwd hoeveel wildplasboetes er in jouw gemeente uitgedeeld zijn? Je ziet het hieronder.

Voor slechts 100 euro bouwt hij een toffe bar van pallets in de tuin!

DJ Erick Morillo (‘I like to move it’) dood aangetroffen