in

Wat moet je doen als je gebeten wordt door een kwal? Dit is het antwoord!

Dit moet je doen bij een kwallenbeet

Met het warme weer van de laatste tijd is het een logische gedachte om verkoeling te zoeken in de zee. Helaas ben jij soms niet de enige die in de zee ronddwaalt: er kunnen ook kwallen rondzwemmen. Wat moet je doen als je gebeten wordt door een kwal?

Eerste hulp bij een kwallenbeet.

Pijn en jeuk
Was je eerder nog lekker aan het zwemmen, voel je opeens een brandende pijn. Het kan zomaar zo zijn dat je gebeten bent door een kwal. Er zijn namelijk duizenden verschillende soorten kwallen waarvan een groot aantal in staat is om je een pijnlijke steek te geven die pijn en jeuk veroorzaken. Kom je in contact met gevaarlijke kwal, dan kun je ernstigere verschijnselen ervaren.

Lees ook  12-jarig meisje steekt stiefvader met steakmessen in de rug om aanval op haar moeder te stoppen.

Gif
Hoewel we het vaak hebben over een ‘kwallenbeet’ bijt een kwal niet echt. Een kwal heeft tentakels waarin gif zit. Dit gif is van nature bedoeld om prooidieren mee te verlammen of mee te doden. Bij mensen heeft het gif -gelukkig- niet altijd dit effect, maar het kan wel een toxische ontstekingsreactie veroorzaken welke vaak gepaard gaat met pijn, jeuk en roodheid. Vaak is alleen het gestoken gedeelte aangedaan. Heb je meerdere kwallenbeten opgelopen dan kun je last krijgen van andere symptomen zoals hoofdpijn, ademhalingsproblemen, braken en in zeer ernstige gevallen zelfs een shock.

Bij een kwallenbeet moet je er als eerste voor zorgen dat je zo snel mogelijk wegzwemt van de plek waar je in contact bent gekomen met de kwal. Ga uit het water en volg dan meteen de volgende stappen op.

Lees ook  Groninger filmt vrouwen onder hun rokjes en zet de filmpjes op een p*rnosite

Spoel de plek af met zeewater. Gebruik hiervoor geen zoet water: zoet water zorgt ervoor dat de restanten van de deeltjes die het gif injecteren (nematocysten) geactiveerd worden, waardoor er nóg meer gif geïnjecteerd worden.

Verwijder eventueel de resten van de tentakels die nog in je zitten. Doe dit vooral met handschoenen aan en gebruik hiervoor een pincet.
Maak de plek goed schoon met azijn en blijf de aangedane huid daarna een kwartier tot een halfuur lang onderdompelen.
Scheer de aangedane huid met een scheermesje om ervoor te zorgen dat alle nematocysten verwijderd worden. Smeer van tevoren wel even in met scheerschuim!

Krijg je echter last van de volgende symptomen, dan kun je het beste een arts inschakelen:

Misselijkheid
Braken
Hoofdpijn
Duizeligheid
Ademhalingsproblemen
Verwardheid
Flauwvallen/bewusteloosheid
Koorts
Spierkrampen
Verlammingsverschijnselen
Hartrtitmestoornissen

Dit is waarom je nu altijd een bakje water in de tuin zou moeten zetten

Linda de Mol openhartig: “Ik heb wel eens een affaire gehad”