in

Wat is carnaval en waarom vieren we het eigenlijk? Dit is het antwoord!

Aha! Dus dit is de reden dat we carnaval vieren
Dit weekend is het weer tijd voor carnaval! Mensen gaan massaal verkleed feest vieren, maar waarom doen we dat eigenlijk? NOS zocht het uit en kwam met het antwoord. Wist jij bijvoorbeeld al dat we twee soorten carnaval vieren in Nederland?

Dit zijn de verschillen!

Vasteloavend
Carnaval wordt al heel lang gevierd door verschillende volkeren. De Romeinen, Egyptenaren en Germanen vierden dit feest ook al. Daar stond eten, drinken, spot en gekkigheid centraal, net als in Nederland. In 1091 werd het ook een katholiek feest. Het feest werd gekoppeld aan de vastentijd en juist daarom heet het feest in het katholieke Limburg ook Vastelaovend, wat betekent dat het de avond voor het vasten is.

Lees ook  Dode baby gevonden in woning Haaksbergen - Ouders opgepakt!

Prins Carnaval
In Nederland vieren we twee soorten: het Rijnlands en het Bourgondische carnaval. De Rijnlandse vorm omt uit Keulen. Daar werd carnaval gevierd om de spot te drijven met hun Pruisische leider. Eén van de inwoners werd uitgekozen om als keizer door de stad te wandelen. Wij kennen diegene nu als ‘prins carnaval’. Deze vorm van carnaval wordt gevierd in Den Oost-Brabant en Limburg. Ook bij het Rijnlands carnaval is ‘prins carnaval’ aanwezig. Daar draait het meer om het omdraaien van de verhoudingen. Onder leiding van de geliefde prins is de stad dan heel even in handen van het volk. Deze vorm wordt gevierd door mensen in Den Bosch (oeteldonk),Tilburg (Kruikenstad) en Eindhoven (Lampengat).

Lees ook  Automobilist is demonstranten in Frankrijk helemaal zat en rijdt dwars door ze heen

Protestanten
De reden dat veel delen van Nederland dit feest niet vieren, is omdat de protestanten het feest veel te uitbundig vonden en het daarom afschaften. Leuk feitje: in Groningen wordt in Kloosterburen als enige wél carnaval gevierd, omdat het katholieke geloof daar groot is. Ga jij het vieren? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Zeg vaarwel aan rugpijn: deze oefening helpt onmiddellijk rugpijn te verminderen

Pindakaas is niet alleen lekker op brood, je kan er veel meer mee! Dit wist je nog niet