in

Waarschuwing: waarom je beter geen babyfoto’s online kunt delen

Je weet niet wat er met die leuke babyfoto’s gebeurt
Als trotse ouder wil je niets liever dan iedereen laten zien hoe leuk, lief en schattig jouw kind is. Maar, voordat je je sociale media volzet met foto’s van je kind, wil journalist Joanna Stern van The Wall Street Journal ouders waarschuwen voor wat er kan gebeuren met die leuke kiekjes die openbaar geplaatst worden. Ze deed de schokkende ontdekking dat mensen met babyfoto’s van onbekenden aan de haal gaan en doen alsof het hun eigen kindje is. Er zijn zelfs hele online communities die draaien om het delen van babyfoto’s van onbekenden.

Denk goed na over wat je online plaatst.

Privacy
Het is je vast al eens opgevallen: veel bekende Nederlanders en wereldwijde beroemdheden kiezen ervoor om geen foto’s van hun (jonge) kinderen te delen. Je zult daarom ook regelmatig babyfoto’s op Instagram zien voorbijkomen waarop een emoticon over het hoofd van de baby is geplakt, of waarbij alleen de achterkant van het hoofdje zichtbaar is. Overdreven of broodnodig in onze huidige maatschappij?

Lees ook  Peuter met hersenschade zal nieuwe hersenscans ondergaan alvorens beslissing om de stekker uit te trekken.

Foto’s
Er worden heel wat babyfoto’s gedeeld door trotse ouders, die zelf niet doorhebben hoe ver ze gaan. Zo zetten sommige ouders zonder te schromen foto’s van hun kind in bad of naakt op het strand op sociale media. Voor hen onschuldig, maar voor viezerikken p*rnografisch materiaal. Maar ook foto’s waarop de baby volledig is aangekleed worden m*sbruikt. Er bestaan vele fora en Facebook-communities waarin mensen foto’s van baby’s delen en doen alsof het die van henzelf is. Dit overkwam de Canadese Emory. De foto van haar pasgeboren dochter werd gedeeld door een wildvreemde vrouw die claimde dat het kindje in de foto haar pasgeboren zoontje ‘Arthur’ was.

Lees ook  Voor vierde dag op rij nieuw dagrecord aantal coronabesmettingen, flinke stijging aantal ziekenhuisopnames

Toekomst
Als ouder moet je goed nadenken over wat je deelt over je kind. Deze foto’s en informatie staan voor altijd op het internet en kunnen je kind dus op latere leeftijd kwetsen of generen. Wil je dus foto’s van je kinderen delen, zorg er dan voor dat je profiel op privé staat en je geen onbekenden toelaat. Die kiekjes zijn leuk voor je familie en vrienden, maar je wil niet dat ze op een of andere schimmige website terechtkomen. Realiseer je ook dat je profielfoto altijd openbaar is. Je kunt dus maar beter twee keer nadenken over welke babyfoto’s je deelt op sociale media.

Josje Huisman deelt bijvoorbeeld alleen onherkenbare foto’s van haar zoontje:

President Erdogan : Islamofobie “Het verspreidt zich als kanker in het westen”

Leider Britse bejaardenbende moet 10 jaar de cel in