in

Van hoe tot hoe vaak: gynaecoloog over gebroken arm bij pasgeboren baby’s

De pasgeboren dochter van Mascha Feoktistova, bekend van YouTubekanaal Beautygloss, brak maandag haar arm bij haar geboorte. Komt zo’n breuk vaak voor? En heeft de baby daar veel last van?

Jan van Lith, gynaecoloog van het LUMC in Leiden en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie, legt het uit.

Gebroken arm bij baby’s
Een gebroken arm bij een pasgeboren baby, komt dat vaak voor? Van Lith: “Nee, heel weinig. Het sleutelbeen kan weleens breken. Dat komt iets vaker voor, maar merk je vaak niet omdat kinderen daar geen last van hebben.

Een echte bovenarmbreuk zie je relatief zelden. Ik schat dat het bij een normale hoofdligging ongeveer 5 op de 100.000 keer voorkomt. Misschien nog wel minder.”

Hoe komt het dat dit soms wél gebeurt?
“Het zou heel bijzonder zijn als het ‘zomaar’ gebeurt. Over het algemeen ontstaat er een probleem tijdens de bevalling.

Lees ook  Last van aanhoudende rugpijn? Dan zou dít wel eens de oorzaak kunnen zijn!

Bijvoorbeeld dat het hoofdje geboren wordt, maar de schouders vast blijven zitten in het bekken van de moeder.

Dan ontstaat er even een crisissituatie waarbij je de baby wat moet draaien en dan kan zoiets gebeuren.

Ook gebeurt het vaker bij kinderen die in een stuitligging of door middel van een keizersnede geboren worden. En bij kinderen boven de 4 kilo is de kans wat groter.”

Heeft de baby veel last van de breuk?
“Als de breuk goed is – wanneer de twee delen goed op elkaar passen – zal het meevallen. De baby zal er wel wat last van hebben, maar de kinderarts kan er door eventuele medicatie voor zorgen dat de pijn verlicht wordt.

Als de breuk scheef is, moet het recht gemaakt worden en dat kan heel vervelend zijn. Maar over het algemeen geneest een breuk bij een baby heel snel waardoor de pijn snel verdwijnt. Ikzelf – eind vijftig – zou hier een stuk langer over doen.”

Lees ook  Wesley Sneijder vond steun bij André Hazes en andersom

Moet een baby in het gips?
“Over het algemeen niet. Een baby zal het armpje relatief weinig bewegen, omdat dat wat pijn doet, en dan groeit het bot snel aan elkaar. Gips om te voorkomen dat het bot te veel beweegt, zoals bij volwassenen gebeurt, is daarom niet nodig.”

Kun je een breuk voorkomen?
“Het enige wat we soms doen is de bevalling inleiden wanneer we zien dat de baby heel groot is. Om te voorkomen dat de baby bij de bevalling nog groter is, is het soms verstandig om de bevalling eerder te starten.”

Houdt het kind blijvende schade over aan een gebroken arm?
“Meestal niet. Er zijn altijd uitzonderingen, maar de meeste kinderen leven door zonder enig probleem of enige last. Het is echt niet nodig om ongerust te zijn.”

Vriendin van Temptation-Fabrizio plaatst gewaagde foto

‘Mark Rutte meest populaire premier van de laatste 40 jaar’