in

Topdarter Raymond van Barneveld kampt al vier jaar met depressie

“Het lichaam sputtert steeds meer tegen”, aldus Raymond
Voorheen was praten over depressies en burn-outs een beetje taboe, maar steeds meer mensen, bekend en onbekend, spreken zich uit over hun geestelijke gezondheid. Raymond van Barneveld is een van hen. De topdarter vertelt dat hij al ‘een jaar of vier’ in een depressie zit.

“Wat moet ik nu doen?”

Diagnose
Een depressie of burn-out is iets wat je niemand toewenst en wat bovendien nooit goed uitkomt. Raymond van Barneveld kan hierover meepraten. Bij hem werd een burn-out vastgesteld, maar wat hij nu moet doen, weet hij niet.

“Wat moet ik doen?”, vraagt Raymond zich af tijdens een openhartig gesprek met het blad Helden. “Als ik een half jaar stop om bij te komen, dan lig ik eruit en mag ik opnieuw beginnen. Het is anders dan niet naar je baas gaan. Ik ben mijn eigen baas.”

Lees ook  Rouwende pony’s houden de hele nacht wake langs de kant van de weg nadat lid van hun kudde door automobilist aangereden werd.

Depressie
Aan Helden bekent de darter al langere tijd last te hebben van mentale klachten. “Je kunt wel spreken van een depressie waar ik al een jaar of vier in zit. Het lichaam sputtert steeds meer tegen en ik heb geen zin om een keer neer te vallen.”

Spanning
De kick die Raymond ervaart als hij op het podium staat, is nog altijd aanwezig bij de 51-jarige, maar hij durft er ook voor uit te komen dat een verlies hem steeds zwaarder valt en ook het feit dat hij vaak van huis is, is voor hem niet makkelijk.

Lees ook  Artsen waarschuwen: “Kinderen lopen tijdens coronacrisis kans op oogschade”

“Ik ben jarenlang amper thuis. Dat valt me steeds zwaarder. Telkens krijg ik weer die bokshandschoen op m’n kin, elke keer moet ik die nederlaag weer verwerken. Telkens weer die pijn, dat ben ik zat. Tegelijkertijd is de kick om dat podium op te gaan er nog.”

Happy zijn
Raymond is zich ervan bewust dat hij zich in een positie bevindt die erg uniek is. “Reizen naar de andere kant van de wereld en daar aanbeden worden went nooit”, bekent hij. “Maar uiteindelijk moet je van binnen happy zijn.” Hoewel Raymond het soms zwaar heeft, kent hij ook nog mooie momenten. “Neem de avonden waarop we voor de Premier League in Ahoy spelenden ben ik een gelukkig mens.”

Geert Wilders “Sukkels besturen ons: Grenzen wagenwijd open en zelfs terreurgroepen in Syrië steunen?”

Vader die huilend zoontje doodsloeg opnieuw opgepakt voor zware mishandeling dochtertje