in

Studie bewijst dat het hebben van een zus je een beter persoon maakt.

Ben je een goed persoon? Nou, je mag je zus daarvoor bedanken! Blijken al die ruzies over het lenen van kleding en wie te lang in de douche staat zijn vruchten te hebben afgeworpen.

“Zelfs nadat je rekening hebt gehouden met de invloed van ouders, doen broers en zussen er op unieke manieren toe,” vertelde onderzoeker Laura Padilla-Walker van de Brigham Young University in Utah aan NBC News. “Ze geven kinderen iets wat ouders niet hebben.”

Studies tonen aan dat het hebben van een zus je kan helpen conflicten beter op te lossen, de mentale gezondheid te verbeteren en meer empathisch en koesterend te zijn.

Lees ook  Raymond van Barneveld doet boekje open over breuk met Silvia

“Ze helpen je om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals communicatie, compromis en onderhandeling”, zegt Alex Jensen, universitair docent op de School of Family Life aan de Brigham Young University en de auteur van onderzoek naar relaties tussen broers en zussen, zei volgens Huffington Post. “Zelfs conflicten tussen broers en zussen kunnen, als het minderjarig is, een gezonde ontwikkeling bevorderen.”

Het hebben van een zus kan ook helpen met je geestelijke gezondheid. Een onderzoek uit 2010 wees uit dat het hebben van een zusje kan voorkomen dat je je ‘eenzaam, onbemind, schuldig en angstig’ voelt.

“Dit suggereert dat zussen een rol spelen bij het bevorderen van een positieve mentale gezondheid. Later doen ze vaak meer om families in contact te houden nadat de ouders zijn overleden,” zei Jensen.

Lees ook  Dokter zegt dat dochter slechts oogontsteking heeft – toch vraagt moeder om second opinion

Onderzoek wees ook uit dat broers met zussen beter met vrouwen kunnen communiceren omdat ze wat oefening hebben gehad. Oefening baart kunst dus.

Onderzoek benadrukte het belang om ervoor te zorgen dat je kinderen hun conflicten op een positieve manier uitwerken en in het algemeen met elkaar opschieten.

“Voor ouders van jongere kinderen is de boodschap om de affectie van broers en zussen aan te moedigen,” zei Padilla-Walker. “Als ze eenmaal in de puberteit zijn, wordt het een grote beschermende factor.”

Het geheim hoe je binnen 25 seconden van je verkoudheid af komt.

Koppel werd aangeraden om meisje niet te adopteren maar deed hun zin – ze zullen nooit meer dezelfde zijn