in

Slapen met je lenzen in? Dit gebeurt er dan met je ogen

Deze dingen kunnen gebeuren als je met je daglenzen in gaat slapen. We weten allemaal dat je je lenzen uit moet doen voordat je naar bed gaat.

Maar ja, af en toe vinden er ook plotselinge dutjes plaats. En soms ben je na een feestje zo moe dat je alleen nog maar aan je bed kunt denken en niet aan je ogen. Maar wat zijn de risico’s die je neemt als je met je lenzen in gaat slapen?

Minder lucht
Je hoornvlies haalt enkel zuurstof uit de lucht. Als je lenzen draagt, leidt dat ertoe dat je hoornvlies al minder zuurstof krijgt. Ga je slapen met je contactlenzen in?

Dan krijgt je hoornvlies nog minder lucht. Uit onderzoek van American Academy of Optometry blijkt dat het zuurstofgehalte dan dusdanig kan dalen dat je hoornvlies opzwelt.

Het gaat niet om een enorme zwelling, maar de zwelling zorgt er wel voor dat er kleine kloven ontstaan tussen oogoppervlakcellen en hier nestelen bacteriën zich graag. Dit resulteert vaak in een ooginfectie.

Lees ook  Meisje (6) zwaargewond na aanrijding met vuilniswagen

Ooginfectie
De kans dat je een ooginfectie oploopt wordt groter als je een uiltje knapt met je lenzen nog in. Centers for Disease Control and Prevention suggereert dat je die kans met zes tot acht keer vergroot als je je lenzen niet uitdoet als je gaat slapen.

Bacteriën kunnen nu eenmaal op je lenzen terecht komen. Als je dan gaat slapen en je ogen sluit, houd je de bacteriën in principe de hele nacht lang tegen je ogen aan.

Van oogirritatie tot -beschadiging
Zelfs als je het geluk hebt dat je geen infectie oploopt, dan nog raken je ogen vaak behoorlijk geïrriteerd als je dut met de lenzen nog in.

Je ogen worden namelijk droog in je slaap en lenzen uit je droge ogen halen, zorgt voor irritatie en soms zelfs voorbeschadigingen.

Lees ook  Raymond van Barneveld doet boekje open over breuk met Silvia

Dutjes dan?
Oké, acht uur lang op een oor liggen met je lenzen in is een slecht plan. Maar een dutje, kan dat nu echt zoveel kwaad? Ja, ook dat is geen goed idee.

Op het moment dat je in slaap valt, begint je hoornvlies al wat op te zwellen. Daarvoor geldt wel dat hoe langer je slaapt, hoe meer risico je loopt.

Maar zelfs tijdens dat 15 minuten durende dutje kunnen bacteriën zich verzamelen tussen de oogoppervlakcellen.

Toch in slaap gevallen
Net zoals het stoten van je kleine teen niet de bedoeling was (maar toch gebeurde), kan hetzelfde gebeuren voor in slaap vallen met je lenzen in.

Was dat voor jou het geval en ervaar je de volgende symptomen? Neem dan contact op met een oogspecialist:

Pijn of een oncomfortabel gevoel aan de ogen
Extra gevoelig voor licht
Rode ogen
Verandering in je zicht
Meer tranen

Vier tieners vallen ‘zwangere’ moeder aan en schoppen haar peuter op het hoofd

NOS-nieuwslezeres Amber Brantsen onthult haar meest duistere geheim!