in

Sarah (45) doorbreekt taboe: ‘Bij de geboorte wist ik al dat Emma een vergissing was’

Het is een groot taboe. Als moeder zeggen dat je spijt hebt van kinderen. Sarah Fischer besefte meteen bij de geboorte van haar dochter Emma: ,,Dit is een vergissing.”

Het is moeilijk om Sarah Fischer (45) te spreken. Haar dochter Emma, ondertussen vijf, blijft voor de eerste keer overnachten in de kinderopvang, dus er moet van alles ingepakt worden en ze wil stand-by zijn voor als er iets misgaat.

Dat klinkt zoals een mama hoort te klinken. Drie jaar geleden, toen dochter Emma twee was, schreef Sarah Fischer een boek over haar gevecht met het mama zijn: ‘Die Mutterglück Lüge’, de leugen van het moedergeluk (voorlopig alleen in het Duits verkrijgbaar).

Ze werd net niet gelyncht? ,,Ach, in vergelijking met andere kritische stemmen over het moeder zijn, vielen de reacties bij mij nog mee. Ik kreeg overwegend positieve reacties. De algemene teneur was: eindelijk iemand die hardop zegt wat we allemaal denken. Vrouwen herkenden zich in mijn verhaal.”

,,Mannen bekenden dat ze eindelijk beseften hoe zwaar het moederschap kon zijn. Ze vroegen me hoe ze hun vrouw het best konden steunen. Er waren vrouwen die zich zo gesterkt voelden door mijn houding, dat ze nu zonder antidepressiva kunnen, omdat ze zichzelf toelieten om niet de hele tijd de happy moeder te spelen.”

De leugen van het moedergeluk
Uiteraard kreeg Sarah ook te horen dat ze simpelweg een slechte ouder was. ,,Dan werd mijn boek gereduceerd tot één bewering: ‘Ze haat haar kind’. Wat absoluut niet het geval is. Meestal kwam dat soort commentaar uit de hoek van mensen die mijn boek nooit gelezen hadden. Ik heb ‘De moedergelukleugen’ opgedragen aan mijn dochter, omdat ze recht heeft op de volledige waarheid.”

Sarah start het verhaal met een statement: ik heb spijt van het moederschap, maar ik houd meer van mijn kind dan van wie of wat ook. ,,Ik betreur alle verschrikkelijke verwachtingen en beperkingen die moeder zijn met zich meebrengt. Maar ik ben dol op mijn dochter.”

Op een roze wolk heeft Fischer nooit gezeten. ,,Direct bij de geboorte wist ik: dit is een vergissing.” Ze had een zorgeloze zwangerschap en absoluut geen huilbaby. Maar toch is ze hard voor het moederschap. ,,Mannen betalen alimentatie. Vrouwen betalen in natura. Met levensduur, carrière, slaaptekort, vrijheid, incontinentie, gewichtstoename, armoede, verveling, hangborsten, zwangerschapsstriemen, burn-out, een onbestaand s*ksleven en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.”

Meer eerlijkheid
,,De grote leugen is dat je automatisch gelukkig zal zijn als moeder. Er zullen wat moeilijke momenten opduiken, maar uiteindelijk zal dat gelukzalige gevoel overheersen en zal het allemaal de moeite waard zijn. Dat is niet zo, niet bij elke vrouw.”

Lees ook  Rapper Boef voelt zich gediscrimineerd na alle heisa over zijn “hoe-ren”-uitspraken.

Volgens de Duitse Fischer zouden we gebaat zijn bij meer eerlijkheid. ,,Hoe blij ik ook ben met Emma, zo moeilijk en overrompelend was het voor mij om moeder te zijn. Je geeft veel op als vrouw. Alles eigenlijk. En er is niks mis mee om je af te vragen of dat nu wel zo’n goed idee was.”

,,Als je in Duitsland moeder wordt, is dat je enige rol: moeder zijn. Het wordt een keurslijf, een dwangbuis. Mannen kunnen blijkbaar meerdere rollen aan: ze zijn bankier of manager, en ook nog vader — waarvoor ze dan luid applaus krijgen, als ze zeggen dat ze betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen. Vrouwen zijn plots geen vrouw meer, maar alleen dat ene: mama. Ze spreken alleen nog babytaal en transformeren tot een soort van cliché: de moederkloek. Dat wordt van hen verwacht.”

VROUWEN BETALEN DE PRIJS MET LEVENSDUUR, CARRIÈRE, SLAAPTE­KORT, VRIJHEID, INCONTINEN­TIE, GEWICHTS­TOE­NA­ME, ARMOEDE, VERVELING, HANGBOR­STEN, ZWANGER­SCHAPS­STRIE­MEN, BURN-OUT, EEN ONBESTAAND S*KSLEVEN”

Schuldgevoelens
Uit die eerste maanden herinnert Sarah zich golven van teleurstelling en schuldgevoelens. ,,In de speeltuin, aan de schoolpoort, op kinderfeestjes… Overal waar ik andere moeders ontmoette, voelde ik me de vreemde eend in de bijt.”

Ze vroeg zich af waarom ze niet even gelukkig is als die andere mama’s. ,,Waarom is het voor mij niet het begin en het einde van alles om mijn kind op een schommel te zetten. Waarom zou ik liever werken dan kliederen met vingerverf? Ik had de indruk dat er iets scheelde aan mij, dat ik fout in elkaar zat. Nu weet ik dat ik niet de enige ben.”

Sarah Fischer is freelance fotografe en journaliste en omschrijft zichzelf het liefst als globetrotter. Ze reisde door 180 landen, en vond een spiritueel thuis bij de nomadische Mongolen. Ze heeft een Filipijnse moeder, maar werd geadopteerd door een Duits echtpaar en woont nog steeds in München. Een ambitieuze, hardwerkende en avontuurlijke journaliste. Misschien was geen kinderen krijgen een betere keuze geweest.

‘Moedercodex’
,,Ik kreeg Emma toen ik veertig was, en mijn zwangerschap was een volledige verrassing. Ik heb drie van die tests geprobeerd voor ik het wilde geloven. Mijn man Alexander deed een vreugdedansje toen hij het nieuws hoorde, zoals je dat in een slechte film ziet.”

Sarah zegt er nooit aan getwijfeld het kind te krijgen, maar had onmiddellijk bedenkingen bij alle reacties. ,,Toen Alexander het goede nieuws vertelde reageerde iemand dat we eigenlijk drie maanden moesten wachten om een zwangerschap te melden, dat hoorde zo. Iemand anders zei dat we onze geplande trip met onze nieuwe mountainbikes moesten afzeggen, want dat kon nu niet meer. Nog iemand anders merkte op dat ik nu eindelijk tot rust zou komen.”

Lees ook  Eeuwige s*ksbom Salma Hayek is 54 jaar en ziet er nog steeds waanzinnig uit (foto’s)

,,En zo ging het maar door. Iedereen heeft zijn mening over hoe je je hoort te gedragen, en iedereen mag je die meedelen want je bent nu blijkbaar publiek bezit. Gaandeweg kom je al die ongeschreven regels te weten. ‘De moedercodex’ heb ik het genoemd.”

EEN BOEK LEZEN. MIJN NAGELS LAKKEN. BELLEN MET EEN VRIENDIN. NADENKEN. ALLES WAT IK DEED, WERD ONDERBRO­KEN DOOR EMMA.

SARAH FISCHER

Kinderkater
Gedreven door de wil om de best mogelijke moeder te zijn, stevent Sarah recht op een burn-out af en ze herinnert zich dat moment waarop ze plots besefte wat allemaal niet meer kon, los van haar freelance carrière voortzetten.

,,Een boek lezen. Mijn nagels lakken. Bellen met een vriendin. Nadenken. Alles wat ik deed, werd onderbroken door Emma. Emma die gevallen was, Emma die zich verveelde, Emma die iets nieuws kon. ‘Mama kijk, mama luister, mama kom’. Ik had een kinderkater. Toen ik na drie jaar voor het eerst mijn vriendinnen terug zag, werd ik dronken van twee biertjes en huilde ik van opluchting dat ik weer ‘mijn normale zelf’ was. Het is een gevoel dat je met niemand kan delen, want dan krijg je bakken kritiek over je heen. Je moet huilen omdat je je kind mist.”

Emma is ondertussen vijf en het moederschap gaat Sarah nu zowel emotioneel als organisatorisch beter af dan vroeger. ,,Ik heb goede afspraken gemaakt met mijn man: hij heeft ondertussen een flexibele baan gevonden, zodat hij vaak op haar kan passen, als ik voor het werk naar het buitenland moet. Ik zit bijna terug aan hetzelfde werkritme als voor mijn zwangerschap. Mijn leven is wat meer zoals ik het wil. ”

DE GROTE LEUGEN IS DAT JE AUTOMA­TISCH GELUKKIG ZAL ZIJN ALS MOEDER

SARAH FISCHER

Geen sprookje
Toch is ze blij dat ze het boek geschreven heeft. ,,Ik zeg niet dat kinderen krijgen per definitie een slechte keuze is, of dat de ene moeder beter is dan de andere. Ik pleit gewoon voor meer eerlijkheid zodat degenen die ermee worstelen zoals ik, zich niet moederziel alleen voelen. In het woord moeder, zit moed. We moeten de moed hebben om te zeggen dat kinderen krijgen en opvoeden geen sprookje is.”

Deze geheime oplossing zorgt dat je binnen no-time van je hooikoortsklachten af bent!

Deze zelfgemaakte siroop verwijdert slijm uit de longen en geneest hoest binnen no-time!