in

Rutte: serieuze kans op nog meer strenge coronamaatregelen!

Vanwege het hard oplopende aantal besmettingen in de Randstad is er een serieuze kans op aanvullende coronamaatregelen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maandag komt het OMT met een advies en wordt daar een besluit over genomen. Dat zei premier Rutte vrijdag tijdens de persconferentie over de uitbreiding van de ‘zorgelijke’ coronagebieden.

De gestage nieuwe opmars van het coronavirus baart het kabinet grote zorgen. Het aantal besmettingen loopt de laatste weken vooral sterk op in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In die drie steden golden al strengere maatregelen omdat ze tot de ‘zorgelijke’ coronaregio’s hoorden. De maatregelen zouden daar bovenop komen.

Lees ook  8 voedingswaren die je nooit moet eten als je een auto-immuunziekte hebt

Nieuwe regio’s
Tijdens de persconferentie werd bekendgemaakt dat er acht nieuwe ‘zorgelijke’ regio’s bijkomen. Dat was eerder deze week al uitgelekt. Het gaat om de regio’s Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen moeten daar ’s avonds vroeger dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig.

De regionale coronamaatregelen gelden vanaf zondagavond 18.00 uur.

Scholen sluiten
Het kabinet wil proberen de scholen zo lang mogelijk open te houden, zei Rutte. “Het probleem ligt niet bij scholieren. Het lost niet veel op de scholen dicht te doen en het heeft enorme gevolgen voor de kinderen.”

Lees ook  Online misbruik vijf minderjarige meisjes: 40 maanden cel en tbs voor Eindhovenaar (26)

Rutte ziet ook dat er nu weinig roep is om de scholen op slot te doen. “Ik merk nu ook dat toch wel heel veel ouders en leraren blij zijn dat scholen open zijn en dat iedereen zegt: laten we dat zo lang mogelijk overeind houden.”

Bij de eerste golf van het virus in maart wilde het kabinet de scholen ook niet sluiten. Deskundigen zagen daar geen reden toe, maar in de samenleving groeide de roep om sluiting, waarna het kabinet besloot daaraan gehoor te geven.

’Mijn man komt niet klaar’

Rutte: scholen zo lang mogelijk open houden