in

RIVM-baas: ‘Mondmaskers voorkomen verspreiding virus nauwelijks’

RIVM-directeur Jaap van Dissel verdedigt het advies van de experts aan het kabinet om de afgelopen weken geen verplichting in te voeren voor het dragen van een niet-medisch mondmasker. Gisteren maakte het kabinet ondanks dat advies bekend dat per 1 juni een mondmasker verplicht wordt in het openbaar vervoer.

Van Dissel wijst er vandaag op dat er in de wetenschappelijke literatuur weinig bewijs is over de bijdrage van niet-medische mondmaskers tegen de verspreiding van een virus. Van twaalf bestudeerde onderzoeken naar verspreiding van het influenzavirus, blijken er maar drie een licht positief effect te zien van het dragen van een mondmasker op de verspreiding van virussen.

Druppels doorlaten
Van Dissel zei er ook nog bij dat dit ‘licht positieve effect’ van het dragen van mondkapjes gemeten is in situaties waar mensen geen anderhalve afstand hielden. Volgens de RIVM’er laten niet-medische mondkapjes 40 tot 80 procent van de druppels door.

Lees ook  ’Lachgaskoning van Amsterdam’ in ziekenhuis met beroerte

“Dat zijn allemaal redenen waarom het Outbreak Management Team van mening is dat het slechts geringe mate bijdraagt. Er zijn ook een heleboel kwaliteitsissues die daarin een rol spelen.”

Gisteren maakte het kabinet bekend dat vanaf 1 juni het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer verplicht is. Tot dusver was het kabinet altijd afwijzend over de invoering van mondmaskers, op advies van het OMT, waar Van Dissel zitting in heeft.

Volgens de RIVM-baas is het veel belangrijker dat mensen 1,5 meter afstand blijven, geen handen geven, regelmatig handen wassen en bij ziekte thuisblijven. Hij vreest zelfs dat door invoering van de maskers mensen geen 1,5 meter afstand meer houden en zelfs met milde klachten naar buiten gaan en zich onder de mensen begeven.

Groter risico
Daarnaast blijken veel mensen maskers verkeerd te dragen of ze tussentijds af te zetten om te roken of te eten. Door dat laatste is het risico zelfs groter dat mensen elkaar besmetten. Ook geeft het een vals gevoel van veiligheid.

Lees ook  Automobilist mishandelt ambulancemedewerker die hem uit auto wil bevrijden

Hij zei dat voor het dragen van niet-medische mondmaskers in het openbaar vervoer iets te zeggen is omdat daar het aanhouden van 1,5 meter afstand moeilijk is. Daarnaast weten mensen niet of andere reizigers klachten hebben.

Sjaal niet goed genoeg
Van Dissel wees erop dat het aan de politiek is om over dit soort zaken een beslissing te nemen.

Hij zei nog wel dat het van belang is van welke stof een mondmasker is gemaakt. Daar wordt volgens hem binnenkort voorlichting over gegeven door de overheid. Een sjaal zal volgens Van Dissel niet voldoende werken om mensen te beschermen.

’Hij kreeg dus op zijn 46e een relatie met een meisje van 18’

Vrouw spuit krijttekeningen van meisje op parkeerplaats weg – waarna het meisje in tranen uitbarst