in

Reizigers weigeren te volle trein te verlaten: ‘Een uitzonderlijk incident’

Het treinverkeer tussen Weesp en Amsterdam liep vanochtend vertraging op, omdat in een trein zo veel reizigers zaten dat het niet lukte om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. ,,Er wordt een versoepeling aangekondigd, en meteen zie je het effect ervan in de vorm van een overvolle trein. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De trein kon aanvankelijk niet vertrekken omdat niemand uit wilde stappen, meldt de Treinverkeersleiding van ProRail. De politie werd opgeroepen om het treinpersoneel te ondersteunen. Ondertussen bleef het spoor versperd.

Conducteur
Een woordvoerder van de NS laat weten dat de conducteur meerdere malen passagiers heeft verzocht om uit te stappen, maar dat hier in eerste instantie geen gehoor aan werd gegeven.

De conducteur heeft toen de politie gevraagd om assistentie, waarna er toch passagiers de trein hebben verlaten. Er zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht. De trein is helemaal leeg doorgereden naar Amsterdam.

Lees ook  Hond positief getest op coronavirus

De NS spreekt van een uitzonderlijk incident, maar is niet per se boos op de reizigers. ,,Dit is iets wat kan gebeuren, zeker in deze tijd”, stelt een woordvoerder. ,,We moeten samen met de passagiers nog uitvogelen hoe we met deze nieuwe situatie omgaan. Het enige dat we kunnen doen is vragen om begrip en steun voor elkaar. We moeten dit sámen doen.”

Politieagent
Spoorwegvakbond VVMC laat weten er niets voor te voelen dat conducteurs moeten bepalen welke reizigers op het perron moeten blijven staan als een trein te vol dreigt te raken. ,,Wij vinden niet dat conducteurs straks voor politieagent moeten gaan spelen in de trein”, zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert. ,,Er wordt een versoepeling aangekondigd, en meteen zie je het effect ervan in de vorm van een overvolle trein. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Lees ook  Neergestoken bedrijfsleider Coop Ridderkerk 'zweefde op randje van de dood'

De bedoeling is dat slechts 40 procent van de capaciteit in treinen benut wordt zodat passagiers een gepaste afstand van elkaar kunnen houden. De vakbondsbestuurder twijfelt of conducteurs de mondkapjescontroles willen uitvoeren. ,,Ze zijn daar heel voorzichtig in, denk ik”, aldus Eilert.,,Kunnen en moeten ze dan een boete uitschrijven als iemand geen kapje op heeft? Of moet iemand zonder kapje via de intercom worden gevraagd de trein te verlaten?”

Noodzakelijke reizen
Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. De NS rijdt met een aangepaste dienstregeling. Het kabinet maakte woensdagavond bekend dat de reguliere dienstregelingen voor reizigers vanaf 1 juni weer kunnen worden opgestart.

Mondkapje nodig? Zo maak je er een van een sok, in minder dan een minuut

Oudste man van Nederland, Eelke Bakker (109), overleden: ‘Een fantastische opa’