in

Rat bijt vrouw uit Rotterdam in voet tijden douchen – Ze komen via de afvoer naar boven

Ratten teisteren de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Bewoners zijn bang om hun tuin in te gaan en kinderen durven niet meer naar de speeltuin. De wijkraad doet daarom een noodkreet: er moet echt ingegrepen worden.

“Ik kan ze als het gaat schemeren vanaf mijn balkon zien lopen”, vertelt buurtbewoonster Jeanette. “Ik ben er niet bang voor, maar je schrikt er wel van.”

Ze is lang niet de enige in de buurt die regelmatig ratten spot. “Het probleem speelt al een aantal jaar”, vertelt wijkraadslid Abshir Weheliye. Gisteren is een vrouw in de voet gebeten tijdens het douchen. Ze komen via de afvoer naar boven.

“Tijdens vergaderingen zijn er vaak bezorgde bewoners. Ouders kunnen kinderen niet meer in de tuin laten spelen vanwege de ratten. Sommigen klagen er ook over dat de ratten binnen zitten.”

Lees ook  De kraai gaat naast de man zitten. Als je hoort welk woordje deze vogel geleerd heeft lig je helemaal dubbel

Etensresten
De wijkraad schreef daarom een brief aan het stadsbestuur. “De gemeente moet iets doen aan dit probleem, de ratten moeten bestreden worden. Maar het is ook belangrijk dat de informatievoorziening beter wordt”, zegt Abshir.

Het probleem wordt veroorzaakt door mensen die hun eten buiten laten liggen en zelfs van het balkon afgooien. Er moet daarover meer voorlichting komen, vindt het wijkberaad.

De Afrikaanderwijk is een van de plekken in Rotterdam waar de meeste meldingen over ratten gedaan worden, zegt René Barendregt, adviseur plaagdierenbeheersing bij de gemeente Rotterdam.

“Er kan daar een enorme groei zijn geweest. We weten niet precies wat de oorzaak daarvan is, maar een probleem in deze wijk is inderdaad wel dat mensen veel eten buiten weggooien. Daar komen ratten op af.”

Lees ook  Nog zo’n debiel: Vent komt net iets te dicht bij jaguar verblijf

Oorzaak aanpakken
Een warmtecamera kan een middel zijn om het probleem aan te pakken. Daarmee wordt onderzocht hoe groot het probleem is. “We doen dan inspectie in het gebied van de meldingen”, legt Barendregt uit.

Als er ratten zijn, worden die bestrijd met mechanische klemmen. “Het laatste redmiddel is gif, daarmee pak je de laatste populatie aan. Maar je moet dan wel de oorzaak blijven aanpakken.”

Reactie gemeente Rotterdam
De gemeente laat aan EditieNL weten bezig te zijn met het probleem: “De gemeente Rotterdam werkt aan een integraal plan van aanpak tegen de rattenoverlast dat dit jaar nog klaar moet zijn.”

Man fabriceert kinderp*rno met eigen dochter in hoofdrol: “Een kernp*dofiel van het zuiverste soort”

Man vertelt zijn zwangere vrouw dat hij “hoopt dat ze sterft” en “bloedt” tijdens haar bevalling