in

Prinses Amalia krijgt straks 1,6 miljoen euro per jaar

Ze moet nog achttien worden, maar toch wordt de uitkering al verhoogd die prinses Amalia vanaf volgend jaar krijgt. De kroonprinses ontvangt vanaf december 2021 een toelage omdat ze dan meerderjarig wordt.

Op jaarbasis kan ze vanaf dat moment ruim 1,6 miljoen euro rekenen. Daarvan geldt 296.000 euro als inkomen, de overige 1,3 miljoen euro is bedoeld voor personele en materiële uitgaven.

Het kabinet schrijft dat het totale bedrag op jaarbasis met 47 duizend euro omhoog gaat vanwege een prijsbijstelling die ook voor ambtenaren geldt.

Lees ook  Bijzonder: deze moeder en zoon gaan nu door het leven als… Vader en dochter!

Amalia wordt op 7 december volgend jaar 18, waardoor ze die maand 111.000 euro als toelage ontvangt.

Afspraken over de hoogte van de toelage en eventuele prijsbijstellingen zijn in een wet vastgelegd die sinds 2009 van kracht is.

Ook de koning, de koningin en prinses Beatrix (als voormalig koningin) krijgen een uitkering van de staat als inkomen, plus een tegemoetkoming voor personele en materiële uitgaven.

Lees ook  Fajah Lourens reageert op geruchten nieuwe liefde

Zo ontvangt Wilem-Alexander volgend jaar ruim 6 miljoen euro, waarvan een miljoen is bedoeld als inkomen. Máxima ontvangt in totaal ruim een miljoen, Beatrix ruim 1,6 miljoen.

Het kabinet verwacht dat het Koninklijk Huis komend jaar voor 860.000 euro aan vliegkosten gaat maken, onder meer met het regeringsvliegtuig en de Gulfstream van de koninklijke luchtmacht.

Deze gevaarlijke ziektes kun je oplopen door een muggenbeet

Man (21) overlijdt na val van 100 meter hoge attractie pretpark