in

Politietop wist al langer van racistische appjes agenten, maar greep niet in

Het bestaan van een racistische appgroep van een politieteam in Rotterdam, zorgde afgelopen zomer voor veel beroering. Nu blijkt dat de leiding van de politie Rotterdam al veel langer van het bestaan van de appgroep wist dan ze eerder hebben toegegeven. De Rotterdamse politie had ook meer kunnen doen om de betrokken agenten op te sporen.

Dat blijkt uit een reconstructie door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Daaruit blijkt ook dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn gemeenteraad onjuist heeft geïnformeerd.

Apps aan politiechef voorgelezen
Deze zomer onthulde NRC Handelsblad het bestaan van een Whatsappgroep waarin vijf jeugdagenten racistische berichten hebben gedeeld. De agenten noemden in de ‘Jan Smit appgroep’ burgers met een migratieachtergrond onder meer ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’, op wie ze willen ‘schieten’. De politieleiding reageerde na de publicatie geschokt en stelde onmiddellijk een disciplinair en strafrechtelijk onderzoek in.

Maar nu blijkt dat de politieleiding in Rotterdam hierover al op 14 februari 2019 is geïnformeerd door klokkenluiders, zo vertellen twee bronnen aan RTL Nieuws. De racistische teksten uit de Whatsappgroep zijn toen voorgelezen aan de toenmalige politiechef Frank Paauw en zijn plaatsvervanger Helmoed Wierda.

Carel Boers, destijds werkzaam als adviseur/coach voor de Nationale Politie, was bij dat gesprek aanwezig. Hij zegt: “Er is toen duidelijk aangegeven dat er een appgroep is en welke appjes er daar rondgaan. En we hebben zeker vermeld dat het om appjes van jeugdagenten in Rotterdam gaat, maar daarna gebeurde er niks”, zegt Boers. De andere klokkenluider bevestigt dat het zo is gegaan.

Bewijs op geluidsopname
Vorige maand vertelde burgemeester Aboutaleb de Rotterdamse gemeenteraad nog dat klokkenluiders in juni 2019, een jaar voor de publicatie door NRC, over de apps hadden gesproken met de politieleiding. Dat was met Hans Vissers, de hoogste politiebaas van Rotterdam en zijn plaatsvervanger Karin Krukkert. Maar er zou toen ‘geen enkele start of begin’ zijn geweest om de mensen achter de berichten op te sporen.

Lees ook  Dion Bernhardt (14) vermist, voor het laatst gezien in Alkmaar

Maar die bewering van de burgemeester blijkt niet te kloppen. RTL Nieuws beschikt namelijk over de geluidsopnames van dat bewuste gesprek op 26 juni 2019. Daarin is te horen hoe klokkenluider Carel Boers de racistische Whatsappberichten letterlijk voorleest aan Vissers en Krukkert. Daarbij zegt hij dat het om jeugdagenten gaat van de eenheid Rotterdam.

Tijdens het gesprek geven de klokkenluiders aan geen verdere informatie te kunnen geven over de herkomst van de Whatsappberichten, om hun bronnen te beschermen. Op de opname is wel te horen dat een tweede klokkenluider tegen Vissers zegt dat hij ze ‘op termijn zeker gaat krijgen’. Maar in de maanden na het gesprek heeft niemand van de Rotterdamse politie hen verzocht om de schermafbeeldingen van de appgesprekken te delen. Terwijl daarop de namen en telefoonnummers van de agenten te zien zijn.

Klokkenluiders horen niets meer
“Meneer Vissers heeft aangegeven dat hij het in de eenheidsleiding zou bespreken en er na zijn vakantie op terug zou komen”, zegt Boers in een interview met RTL Nieuws. “Maar we hebben nooit meer iets van hem gehoord.” Boers zegt nu dat hij en de andere klokkenluider wel degelijk bereid waren om de informatie te delen, dat blijkt ook uit de gespreksopname.

Lees ook  Jonge Nederlanders omgekomen bij ernstige crash in Duitsland, auto vloog in brand

Racisme in Nederland: ‘Het voelt onveilig en het is nu klaar’
Twee Nederlanders vertellen over alledaags racisme waar ze mee te maken hebben.
Uit de opname blijkt verder dat de toenmalig politiechef van Rotterdam, Hans Vissers, wel schrok van de geciteerde Whatsappberichten. Te horen is dat hij erkent dat berichten als deze ‘gewoon traceerbaar’ zijn en dat hij er schande van spreekt dat leidinggevenden op meldingen van discriminatie en racisme geen actie ondernemen.

De klokkenluiders zijn niet alleen boos op de politie, maar ook op burgemeester Aboutaleb. Die stelde vorige maand in de gemeenteraad dat de klokkenluiders vooral uit waren op een opdracht van de politie. “Het gesprek met de zogenoemde klokkenluiders eindigde in een vorm van: als je ons inhuurt gaan wij hier een einde aan maken,” aldus Aboutaleb op 9 juli jongstleden.

Verzoek excuses Aboutaleb
Uit de gespreksopname blijkt niet dat de klokkenluiders uit zijn op een opdracht. Ook in gesprekken met RTL Nieuws ontkennen ze dat dat een doel was van het gesprek. “Ik begeleid drie vrouwen die alle drie discriminatie hebben meegemaakt bij de politie,” zegt Boers. “Dat doe ik voor niks. Dus de gedachte dat ik een geldwolf ben, die heb ik geen seconde.” Hij wil dat burgemeester Aboutaleb zijn excuses aan hem aanbiedt en dat de politie meldingen van grensoverschrijdend gedrag beter gaat onderzoeken.

Boers heeft vorig jaar zijn betaalde werkzaamheden voor de politie neergelegd, omdat hij van mening is dat de politieleiding onvoldoende optreedt tegen misstanden binnen de organisatie.

Zomerstorm Francis komt eraan: kans op windkracht 9 met zeer zware windstoten

Politie hoort gejank uit de grond en gaat erop af, redt net op tijd een levend begraven hond