in

Planten weten wanneer ze opgegeten worden – en dat vinden ze niet zo leuk.

Ben je trots op je vegetarische levensstijl? Dan zal je dit zeker willen lezen. Onderzoek van de Universiteit van Missouri toont aan dat planten kunnen voelen wanneer ze opgegeten worden – en dat vinden ze niet leuk. De studie werd uitgevoerd op de Arabidopsis (beter bekend als zandraket), een dichte variant van kool en broccoli. De onderzoekers namen het geluid op van de vibratie van een rups wanneer het de blaadjes van de plant eet. Dat met de theorie in het achterhoofd dat planten vibraties kunnen voelen of horen.

Lees ook  Drugsmokkeltje gaat dankzij de pilletjes kneiterhard in de club

De onderzoekers controleerden het experiment door ook andere vibraties in de natuur te simuleren, zoals wind. Verrassend genoeg produceert zandraket giftige mosterdoliën wanneer ze opgegeten worden en stuwt het dan door de bladeren om roofdieren zoals rupsen weg te houden.

De planten reageerden alleen op deze manier wanneer ze de vibraties van een rups voelden.

Lees ook  Zó test je of je botten aan het ontkalken zijn of niet

Heidi Appel van de Universiteit van Missouri zei:

“Vorig onderzoek onderzocht al hoe planten reageren op akoestische energie zoals muziek. Ons werk is het eerste voorbeeld van hoe planten reageren op ecologisch relevante vibraties. We ontdekten dat eetvibraties veranderingen teweegbrengt in het metabolisme van de plant om meer defensieve chemicaliën te produceren om aanvallen van rupsen af te weren.”

Bekijk de onderstaande video voor meer!

Moeder van 3 kinderen trouwt met man die levenslang in cel zit voor dubbele moord: “We zijn verliefd!”

Dartkampioen Raymond van Barneveld gaat zijn pijlen op de politiek richten.