in

Ongeboren baby lijdt beroerte in de baarmoeder. Maar mama krijgt het pas te horen wanneer hij 6 maanden oud is.

Denise Tedder (31) en haar echtgenoot Dustin wisten dat zwanger worden een risico kon betekenen. In 2006 kregen ze hun eerste zoon Landon. Maar in augustus 2009 verloor Denise haar tweede kind na amper vijf weken zwangerschap. Ze had hydrops foetalis – een ernstige foetale aandoening gekenmerkt door een abnormale vochtophoping in twee of meer foetale compartimenten.

“Weet je, mijn gloedtype is Rh negatief met antilichaampjes, en de baby zal positief bloed hebben zoals zijn vader”, legde Denise uit.

“Wat er eigenlijk gebeurt, is dat mijn antilichaampjes het positieve bloed van de baby herkennen als vreemd en hun werk zullen doen om mij te beschermen en de bloedtoevoer naar de baby zullen vernietigen.”

Toen het koppel ontdekte dat ze opnieuw zwanger waren, gingen ze naar een specialist om een manier te vinden om de baby veilig ter wereld te brengen. Het plan bestond erin om Denise plasmaferese en immunoglobulinetherapie te laten ondergaan. De plasmaferese verwijderde plasma uit haar bloedcellen en de immunoglobuline voerde antilichaampjes in om infecties te voorkomen.

Haar bloed werd dan aan de baby gegeven via een bloedtransfusie in de navelstreng. Dat werd zeven verschillende keren gedaan.

Lees ook  Raymond van Barneveld doet boekje open over breuk met Silvia

Algauw werd via keizersnede een op het eerste zicht gezonde babyjongen genaamd Cannon geboren. Hij lag twee weken op de afdeling intensieve neonatale zorgen voor bijkomende bloedtransfusies en voedingsproblemen, maar algauw mocht hij samen met zijn ouders naar huis.

Het was pas zes maanden later dat Denise iets vreemd opmerkte aan Cannon. Hij hield een van zijn handen altijd in een vuist met zijn duim erbovenop. Toen zij en Dustin de babyjongen naar een zenuwspecialist brachten, waren ze verwoest door het nieuws dat ze kregen. Na een reeks testen en scans, legde de specialist uit dat Cannon wellicht een beroerte had gehad.

“We wisten dat onze baby geen beroerte had geleden. Hij had nooit een aanval en als dat zo was zouden we dat geweten hebben. En baby’s hebben geen beroertes! Of dat dachten we toch”, schreef Denise.

Maar toen ze de scans zagen, konden ze hun ogen niet geloven. De hele linkerzijde van de hersenen van Cannon was donker. “Hij had niet alleen een beroerte geleden, het was een ontzettend zware beroerte. Groot genoeg om een volwassen man te doden”, zei ze.

De familie zou pas 14 maanden later een officiële diagnose krijgen.

Lees ook  Aanvankelijk dachten de dokters dat Matilda “gewoon” een paar blauwe plekken had. 2 weken later vocht ze voor haar leven.

“Hij heeft hemiparese, wat zwakheid is van een hele kant van het lichaam”, schreef ze. “Zijn rechterzijde is aangetast. De beroerte vond plaats in de linkerhelft van zijn hersenen. En hij heeft een milde vorm van hersenverlamming.”

Cannon is nu 2 jaar oud en ondergaat twee keer per week spraak- en fysiotherapie. Maar volgens zijn ouders is hij gewoon zoals andere jongens van zijn leeftijd.

“Hij is even wild en druk als een andere tweejarige”, vertelde Denise. “Ik denk dat het hebben van een oudere broer hem geweldig geholpen heeft. Landon is in staat om Cannon heel wat te laten doen omdat Cannon zoals zijn broer wil zijn. Hij kijkt erg naar Landon op en ze aanbidden elkaar.”

Zowel Denise en Dustin hopen dat het verhaal van hun zoon andere ouders zal helpen om de signalen van een beroerte op te merken. “Beroertes komen voor bij ongeborenen, baby’s of kinderen. Er waren enkele vrouwen die perfecte zwangerschappen hadden en toch hadden hun kinderen nog beroertes”, schreef Denise.

Nu neemt de familie de dingen dag per dag om Cannon het best mogelijke leven te gunnen.

Moeder krijgt beste brief ooit van haar zoon – na scheiding van haar gewelddadige echtgenoot

Alleenstaande man vervult droom om vader te worden door 4 gehandicapte kinderen te adopteren.