in

Omg! Dit gebeurt er echt met je lichaam als je een tampon te lang in houdt

Ongesteld zijn is nooit prettig. Toch lijkt een tampon het maandelijkse kwaaltje een stuk draaglijker te maken. Het fijne is namelijk dat je ’em (als het goed is) niet voelt zitten. Klein nadeel: je wil dan dus nog weleens vergeten dat je een tampon in hebt gebracht. Dit gebeurt er echt met je lichaam als je een tampon te lang in houdt.

Tamponziekte
Het is je vast weleens gebeurd dat je totaal was vergeten dat je ongesteld was en dat je je tampon al veel te lang geleden hebt ingebracht. Helaas kan dit dus erg gevaarlijk zijn en moet je ’em dus echt op tijd (na 4 – 8 uur) verwisselen. Je loopt namelijk het risico de gevaarlijke tamponziekte TSS op te lopen.

Lees ook  Niet te geloven: Vrouw moet 468 galstenen laten verwijderen na het eten van dit voedsel

In het ernstigste geval is deze ziekte dodelijk, al is deze kans gelukkig heel klein. 1 op de 100.000 vrouwen krijgt TSS. Dit is een infectie die bestaat uit 2 soorten bacteriën: de stahyloccusen de groep A streptokok (strep). Iedere vrouw heeft een niet-schadelijke hoeveelheid van die ‘strep’ in zich. Wanneer de bacterie zich gaat vermenigvuldigen, ontstaat er daadwerkelijk een probleem. Hoe langer je een tampon laat zitten, des te groter de kans wordt dat dit gebeurt.

Symptomen
Heb jij je tampon veel te lang laten zitten en heb je last van koorts, misselijkheid, duizeligheid of heb je last van een bepaalde uitslag dat lijkt op zonnebrand? Dan kan het zijn dat je TSS hebt. We raden je in dat geval aan meteen naar de huisarts te gaan.

Lees ook  Eerst hartziekte en nu ook corona: Erin (6 maanden) vecht voor leven in ziekenhuis

Droog gevoel
Een tampon absorbeert en is ontworpen om tijdens het menstrueren het bloed op te nemen. Als je tampon er te lang zit, zal het letterlijk alles gaan absorberen, wat ervoor kan zorgen dat de vaginawanden uitdrogen.

Dus: verwissel altijd na 4 tot 8 uur je tampon, zodat je geen risico’s hoeft te lopen!

Miljonair (72) op zoek naar vrouw die zijn erfgenaam wil baren: wie aan zijn bizarre eisen voldoet, krijgt creditcard zonder limiet

Nederlandse gasten bewijzen dat je opgelicht wordt bij McDonalds zonder dat je het weet