in

Moordenaar Anne Faber zwom in vrijheid

Verkr*chter en m**rdenaar van Anne Faber Michael P. heeft tijdens zijn detentieperiode na een eerdere verkr*chting te veel vrijheden gehad.

Vooral in de forensische kliniek in Den Dolder ging het mis. Dat melden ingewijden over twee ’pittige’ rapporten die donderdag worden gepresenteerd.

Er is onderzoek gedaan door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Bronnen rond die onderzoeken melden dat er donderdag rapporten met pittige conclusies over het detentieverloop van P. worden gepresenteerd.

OVV en de inspecties onderzochten dat verloop vanaf het moment dat Michael P. in 2010 werd aangehouden voor de verkr*chting van twee minderjarige meisjes in Nijkerk.

P. kwam in januari 2017, nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten, terecht in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn. In die kliniek in Den Dolder werkte hij aan zijn terugkeer in de samenleving.

In Altrecht had Michael P. veel vrijheid en uit de donderdag gepresenteerde rapporten moet blijken hoe dat kon en of hij wel zoveel vrijheid had moeten hebben.

Lees ook  Doe altijd de deksel dicht voordat je het toilet doorspoelt – dit is waarom

De conclusies sluiten naadloos aan op de onthullingen in De Telegraaf over de vrijheden die Michael P. in de kliniek had en de chaos die er heerste.

Drugs
In de kliniek was het kinderlijk eenvoudig om aan drugs en allerlei medicijnen te komen, vertelden patiënten en medewerkers, en kon P. de instelling al snel in en uit lopen.

Dat was pikant omdat P. een ernstig drugsprobleem had. De kliniek heeft destijds ondanks meerdere verzoeken nooit willen reageren.

Anne Faber (25) uit Utrecht verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht. De volgende dag verspreidde de politie een opsporingsbericht en werd een rechercheteam samengesteld. Een zoektocht in Baarn waar Anne een selfie had gemaakt, leverde niets op.

n de dagen erna zochten steeds meer mensen en manschappen mee naar Anne bij Soest en Baarn. Heel Nederland leefde met de familie mee. Op 4 oktober werd de jas van Anne gevonden.

Lees ook  Olcay Gulsen deelt haar heftige levensverhaal in Dream School: ‘Mijn vader stak mijn moeder neer’

Een microscopisch dna-spoor leidde naar de 28-jarige Michael P. Zijn dna bleek in de dna-databank te zitten.

P. zat in een forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder. Hij bleek eerder te zijn veroordeeld voor een gruwelijke, dubbele verkr*chting in Nijkerk en een reeks berovingen.

De politie hield P. niet meteen aan omdat het lichaam van Anne op dat moment nog niet was gevonden.

Bekentenis
Toen de zedendelinquent alsnog werd opgepakt, vertelde hij na enige tijd waar hij Anne had begraven. P. verklaarde bij de recherche dat hij bij Den Dolder met zijn scooter was opgebotst tegen Anne.

Onder bedreiging van een mes verkr*chtte hij haar, waar P. Anne knevelde en meenam naar een locatie bij vliegbasis Soesterberg.

Naar eigen zeggen doodde hij Anne omdat ze om hulp schreeuwde. Uiteindelijk begroef hij het lichaam van Anne in een bos bij Zeewolde.

P. werd in juli 2018 veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het verkrachten en doden van Anne Faber.

Beau van Erven Dorens om de tafel met RTL 4 om nieuw avondprogramma te maken

Arnhemse docent geeft zichzelf aan op ‘kliklijn’ Forum voor Democratie