in

Mee eens of oneens: niet-rokers zouden drie weken extra vakantie moeten krijgen

Wat vind jij van het idee?
We weten allemaal wel dat roken niet gezond is en dat het erg verslavend is. Mensen die stoppen met roken verdienen daarom zeker complimenten. Maar hoe zit het met de mensen die helemaal nooit begonnen zijn en niet roken? Die verdienen toch ook wel een beloninkje? Longarts Pauline Dekker pleit nu voor drie weken extra vakantie voor niet-rokers. Een Japans bedrijf geeft haar niet-rokende werknemers zes dagen extra vrij.

Initiatief
Het Japanse marketingbureau Piala Inc on Tokyo geeft haar medewerkers die niet roken zes dagen extra vrij per jaar. Niet alleen om haar niet-rokers te belonen, maar ook om te compenseren. Een rookpauze neemt bij het bedrijf, dat gevestigd is op de 29ste etage, minimaal een kwartier in beslag. Longarts Pauline Dekker vindt het een goed begin, maar vindt dat niet-rokers wel verder tegemoet gekomen mogen worden.

Lees ook  5-jarige belt iemand op om vervolgens haar vaders leven te redden

Drie weken vrij
“Zes dagen maar? Je zou niet-rokers drie weken extra verlof moeten geven”, vertelt ze aan het Algemeen Dagblad. “Als je het naar buiten wandelen, sigaret oproken én weer naar boven lopen optelt, kost dat zeker zo’n 10 minuten per keer. Als je vier keer per dag gaat roken, betekent dat omgerekend voor een heel jaar drie weken extra pauze.”

Tegenstander
Ton Wurts van Stichting Rokersbelangen kan zich niet zo vinden in het idee. Hij noemt het een ‘leuke publiciteitsstunt’, maar volgens hem zou het in Nederland niet werken. Volgens hem nemen mensen om wat voor reden dan ook allemaal weleens een korte pauze. “Dan kan medisch zijn, dat kan religieus zijn, mensen die ergens last van hebben en vaak naar het toilet moeten. Ga je die dan ook op een andere manier beoordelen? Die veroorzaken immers ook een werkonderbreking.” Wurtz spreekt van een selectieve behandeling. Er moet volgens hem objectief gekeken worden.

Lees ook  Jos Brech komt met een verklaring

Voorstander
Er zijn ook positieve geluiden te horen, waaronder die van Tom Voeten van de anti-rookclub Clean Air Nederland. “Alles om het roken te ontmoedigen”, vindt hij. Toch wil hij de rokers niet straffen. “Het is een enorme irritatie op de werkvloer, maar uiteindelijk zijn rokers toch de grootste slachtoffers.” Volgens de zegsman zijn er ook andere manieren om het roken van medewerkers tegen te gaan, bijvoorbeeld door ze een uur langer door te laten gaan of door ze cursussen aan te bieden.

Wat vind jij van het idee? Ben jij voor of tegen extra vakantiedagen voor niet-rokers?

Gordon openhartig over drugsgebruik: ‘soms zit ik alleen op de bank te snuiven’

Wow, dié is veranderd! Zo ziet Ridge Forrester uit ‘The Bold and the Beautiful’ er nu uit