in

Mannen mishandelen boa’s in Rotterdam: ‘Het voelde alsof ze voor hun leven moesten vechten’

Een groep van twintig mannen en jongeren heeft op eerste paasdag een aantal handhavers van de gemeente Rotterdam ernstig mishandeld op een parkeerplaats aan de Oldegaarde.

Een van de gewonde boa’s liep een gescheurde achillespees op, een ander had een vinger uit de kom en een derde heeft vermoedelijk een hersenschudding.

Een 32-jarige Ridderkerker en een 40-jarige Vlaardinger die tot de groep mannen behoorden, zijn aangehouden.

Zij zitten nog vast. Twee boa’s moesten naar het ziekenhuis, maar zijn inmiddels weer thuis. ,,Wij nemen dit hoog op’’, aldus een politiewoordvoerder. ,,Het onderzoek gaat verder.’’

Zegsman Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond spreekt van een massale vechtpartij aan het einde van de middag en begin van de avond.

,,Twee boa’s spraken zes jongemannen aan die geen afstand hielden’’, zegt Lakenman, die de mishandelde boa’s sprak. ,,De mannen luisterden niet, maar gaven een grote mond.

Op het moment dat de boa’s vervolgens een bekeuring uitschreven, kwamen er veertien man bij. Er werd gescholden, gespuwd en getrapt. De boa’s hebben het gevoel gehad dat ze voor hun leven moesten vechten. Zonder wapens, want die mogen ze niet bij zich hebben. Ze zijn enorm ontdaan.’’

Lees ook  Het zit Bibian Mentel eindelijk weer eens een beetje mee

De in het nauw gedreven boa’s drukten op de noodknop, waarna volgens Lakenman uiteindelijk twaalf boa’s hen kwamen assisteren.

Na een aantal minuten kwam ook de politie met meerdere voertuigen naar de Oldegaarde. ,,Het is een enorme vechtpartij geworden.

Boa’s hebben tot diep in de nacht gewerkt om alles in het systeem in te voeren. De stress zit nog steeds in hun lijf. En morgen moeten ze weer ongewapend de straat op.’’

Ernstig
Burgmeeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bevestigt de knokpartij tussen de handhavers en de jongeren.

,,Er is opgetreden, waarbij handhavers gewond zijn geraakt’’, aldus Aboutaleb. ,,De politie doet nu onderzoek naar de toedracht.

Lees ook  Zwollenaar die deurklink kwetsbare buren bespuugde moet vier weken de cel in

Dit is ernstig. Dat het zover heeft moeten komen, stelt mij zeer teleur. Tegen de jongeren wil ik nogmaals zeggen: Corona is geen grap.

Denk aan je opa en oma of je ouders, jij kunt ze besmetten. Wees verstandig, houd afstand. De tijd van waarschuwen is echt voorbij.’’

Volgens Aboutaleb hebben de mensen in Rotterdam en in de regio zich in het algemeen aan de coronamaatregelen gehouden.

Lakenman zegt juist signalen te krijgen dat de agressie toeneemt. ,,Wij horen van alle kanten dat de irritaties toenemen.

Er zijn vanaf het moment dat de coronamaatregelen werden ingevoerd, hebben wij gezegd dat handhavers meer dan een lege riem nodig hebben om zichzelf te kunnen beschermen. Wij willen dat ze een wapenstok en pepperspray krijgen.’’

De handhavers in Rotterdam zijn sinds dit jaar wel al uitgerust met een bodycam. Het is nog niet duidelijk of ze daar opnamen mee hebben gemaakt.

Monique praat voor het eerst over relatie tussen André Hazes en Bridget Maasland: “Ik wist dat ze geen blijvertje was”

Schokkende foto: snaveltjes eendenkuikens kapotgeslagen