in

Leider Britse bejaardenbende moet 10 jaar de cel in

De vermoedelijke leider van de ‘Hatton Garden-bende’ (in de volksmond ook wel de bejaardenbende genoemd), die in het paasweekeinde van 2015 een opzienbarende kraak pleegde in het Londense juweliersdistrict, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar.

18 MILJOEN EURO
De 58-jarige Michael Seed, bijgenaamd Basil, was de jongste van en het brein achter het vijftal dat er met goud, diamanten en sieraden ter waarde van omgerekend bijna 18 miljoen euro vandoor ging. De juwelendieven, van wie twee destijds 77 en 75 jaar oud, namen alle tijd voor de inbraak die voor grote koppen in de kranten zorgde.

Lees ook  Vader ontuchtslachtoffer: ’Hij m*sbruikte mij ook’

Ze gingen dan ook te werk op een manier die je ‘kent’ uit films en series. Ze lieten zich vermomd als werklui in een liftschacht zakken en verschaften zich met behulp van een industriële diamantboor door een dikke muur heen toegang tot de kluis. De media spraken van een van de meest brutale berovingen in de Britse geschiedenis.

Vier bendeleden werden vrij snel opgepakt. Ze kregen zes tot zeven jaar cel. Basil, getooid met een rossige pruik en een masker, viel op camerabeelden op door zijn bijzondere loopje. maar bleef lang onvindbaar voor de Britse autoriteiten.

Lees ook  Automobilist is demonstranten in Frankrijk helemaal zat en rijdt dwars door ze heen

GEARRESTEERD
Vorig jaar kwam er dan een doorbraak in de zaak en werd Seed alsnog gearresteerd in zijn flat, waar de politie voor twee ton goud en gestolen juwelen vond. Hij werd als hoofdverdachte bestempeld wegens zijn kennis van alarmsystemen en het bezit van apparatuur om edelmetaal om te smelten. In zijn appartement werden verder dan ook signaalblokkers voor alarmen gevonden.

Waarschuwing: waarom je beter geen babyfoto’s online kunt delen

Vader steekt eigen kinderen dood