in

Kans van 1 op 50 miljoen: twee baarmoeders én zwanger van een tweeling

Twee gezonde jonge kinderen hebben en er dan bij de twaalfwekenecho van de derde achter komen dat je voortplantingsorganen er toch iets anders uitzien dan gemiddeld. De 28-jarige Kelly Fairhurst bleek twee baarmoeders te hebben.

Dat niet alleen: in béide baarmoeders groeit momenteel – verrassing – een kind, een tweeling dus.

‘Dit is een schok’
De tweeling zou identiek kunnen zijn, zegt de Britse tegen de Britse tabloid The Sun. “Twee baarmoeders hebben is al een vrij zeldzame aandoening, maar de artsen vertelden me dat de kans om op deze manier zwanger te worden van een tweeling zelfs 1 op 50 miljoen is.”

Lees ook  Jong gezin dood aangetroffen in hut. Nu waarschuwt de politie voor deze “stille doder.”

Bij haar tweede zwangerschap dachten artsen nog dat ze een uterus bicornis zou kunnen hebben, een aandoening waarbij de baarmoeder uit twee delen bestaat. Tijdens de scan werd duidelijk dat het er toch echt twee zijn. “Ik dacht: gut, dit is een schok”, zegt Kelly.

Meer kans op een tweeling
Om de bevalling zo veilig mogelijk te laten verlopen, is het de bedoeling dat Kelly een keizersnede krijgt. “Maar mijn vorige twee bevallingen gingen zo snel dat de kans bestaat dat dat niet mogelijk gaat zijn. Eerlijk gezegd is het allemaal best gek.”

Lees ook  Man (32) die van dak sprong in Hengelo is overleden

Een baarmoederafwijking, zoals het hebben van twee baarmoeders, komt bij 3 tot 5 procent van de vrouwen voor. De kans op een tweeling is voor een gezonde, jonge vrouw ongeveer 1 op 90. Naarmate een vrouw ouder wordt, neemt de kans op een tweeling toe

Wielrenner rijdt hondje aan en gaat ervandoor: ’We willen het gesprek aangaan’

Wildpoepende vrouw opgepakt – Meerdere agenten onder de poep