in

Jongetje (9) dood aangetroffen in gracht bij asielcentrum, vijf asielzoekers gearresteerd op verdenking van moord

Een 9-jarig Palestijns jongetje is gisterenmiddag dood aangetroffen in het asielcentrum in Broechem (Ranst). Vijf jonge asielzoekers zijn gearresteerd. Het Antwerpse parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) reageert aangeslagen op het verdachte overlijden.

De 9-jarige Daniel C. verbleef al vier maanden samen met zijn 26-jarige moeder en nog twee andere vrouwelijke familieleden in het opvangcentrum van Fedasil (het agentschap verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers) in Broechem (Ranst). Maandagavond ging de jongen met de fiets spelen aan blok C, maar nadien werd er niks meer van hem vernomen. Zijn fiets werd nog teruggevonden, maar van Daniel was geen spoor.

De 9-jarige Daniel C. werd dood aangetroffen nabij het asielcentrum in Broechem.
PLE De 9-jarige Daniel C. werd do*d aangetroffen nabij het asielcentrum in Broechem.
De federale recherche startte een onderzoek naar “een onrustwekkende verdwijning” en pakte gisteren al enkele mensen op. Het gaat om Palestijnse jongeren die eveneens in het asielcentrum verblijven. Uit hun verklaringen werden de speurders echter niet veel wijzer.

Zoekactie
Daarom werd gisterenmiddag beslist om een zoekactie op de terreinen van het asielcentrum in Broechem te houden. Ook de cel Vermiste Personen van de federale politie was mee betrokken bij de actie. Iets voor 16 uur werd het lichaam van het jongetje dan teruggevonden in een gracht op de terreinen van het opvangcentrum. De gracht was gelegen achter een van de hangars. Het lijkt uitgesloten dat de jongen daar op eigen houtje is terechtgekomen of door een ongeval in de gracht terechtkwam.

Lees ook  President Erdogan : Islamofobie “Het verspreidt zich als kanker in het westen”

“Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor m*ord. De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter zijn ter plaatse geweest. In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen van hun vrijheid beroofd en ze zullen nog verhoord worden”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Hoe de jongen om het leven is gekomen, zal pas vandaag kunnen blijken tijdens een lijkschouwing.

De Block: “Dit is dramatisch”
“Wat er gebeurd is, is ronduit dramatisch. Daar zijn geen woorden voor”, aldus bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld). “Een kind is d*od. Het onderzoek is nu in handen van het parket en justitie. Ik hoop ook in het belang van de moeder en de familie dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van dit drama. De schuldigen zullen gestraft worden.”

De Block verklaarde vanmorgen in ‘De ochtend’ op Radio 1 dat de vijf verdachten vannacht een eerste keer ondervraagd zijn. Ze spreekt over een “heel uitzonderlijk” feit. “In elk asielcentrum, waar zo veel mensen die getraumatiseerd zijn bij elkaar zijn, zijn er spanningen en conflicten. Maar niet van die aard dat er een kind sterft.” De minister spreekt zich nog niet uit over eventuele nieuwe en strengere veiligheidsmaatregelen in de asielcentra en wil eerst het onderzoek afwachten.

Lees ook  Vader steekt eigen kinderen dood

“Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie die er erg aan toe zijn. Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen. Ook de medewerkers van het asielcentrum zijn zeer aangeslagen door de gebeurtenissen.” Ook voor hen is begeleiding voorzien.

Fedasil
Mieke Candaele, de woordvoerster van Fedasil, spreekt net als de minister over “uitzonderlijke feiten”. “Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt ze. “Iedereen is heel zwaar aangegrepen. Van bij het begin was iedereen gemobiliseerd.”

In sommige media werd de slechte reputatie aangehaald van het centrum onder asielzoekers, omdat er een agressieve sfeer zou hangen. Dat spreekt Fedasil tegen. “Dat is op niets gebaseerd, ik begrijp niet waar het vandaan komt. Dit wordt helemaal niet gestaafd door cijfers, feiten of wat dan ook”, aldus Candaele. “Het is helemaal niet zo dat er meer problemen zijn in het opvangcentrum in Broechem dan in andere.”

Premier Michel uit medeleven
“Het onderzoek naar het overlijden zal transparant en onafhankelijk verlopen zodat de schuldigen kunnen worden berecht”, reageerde premier Charles Michel (MR) gisterenavond op Twitter. Hij uitte zijn “diepste medeleven”.

Ook Theo Francken, tot december 2018 bevoegd voor Asiel en Migratie, plaatste een reactie op Twitter. De N-VA’er noemde het overlijden “vreselijk nieuws”. “Ik stuur de nabestaanden al mijn medeleven.”

Wat is er toch met Britney Spears aan de hand?

Bedwants in opkomst: hoe zorg je ervoor dat ze jou niet bijten?