in

Janneke (36) verloor in een dag haar baan én haar man

Soms vraagt het leven om een rigoureuze verandering. Niet voor de lol, maar omdat het simpelweg niet anders kan. Drie jaar geleden verloor Janneke de Kler (36) haar baan. Diezelfde avond kondigde haar man aan te willen scheiden. Nu is ze dankbaar voor die bizarre dag: het dwong haar om te doen wat ze zelf wil.

“Jarenlang leefde ik een normaal huisje-boompje-beestje bestaan. Het was niet spannend, niet slecht, maar gewoon. Met twee leuke dochters, die nu acht en tien zijn, een prima huwelijk, een fijn rijtjeshuis en een vaste baan als trainer binnen de online hulpverlening. Ik deed wat er van me verwacht werd en leefde voor wat we voor onszelf hadden gerealiseerd. Als mijn man en ik niet uit elkaar waren gegaan, had ik voor eeuwig zo kunnen blijven leven. Zonder me ervan bewust te zijn dat er een beter alternatief was.”

Portie tegenspoed
“Drie jaar geleden, op 15 juli 2017, verloor ik mijn baan. Ik wist al een tijdje dat het eraan zat te komen, maar vond het toch lastig om mijn handtekening onder de vaststellingsovereenkomst te zetten. Ik had nog geen nieuw werk en thuis liep het ook al een jaartje niet meer zo lekker. Mijn man leek depressief. Dat trok een zware wissel op ons gezin en huwelijk, dus woonde hij tijdelijk bij zijn ouders. Optimistisch dacht ik: iedereen krijgt z’n portie tegenspoed, hier vechten we ons samen wel doorheen.

Tot ik op een dag iets in zijn ogen zag: hij wilde niet meer. Ik ben die avond heel dramatisch tegen de koelkast naar beneden gezakt en heb in m’n eentje huilend op de grond gezeten, als in een film. Precies een week later kwam het hoge woord eruit: hij wilde inderdaad scheiden. Later hoorde ik dat er een ander was. Op één dag verloor ik twee grote pijlers in mijn leven.”

Lees ook  Mam vindt grote blaren op de voeten van haar baby en ontdekt vervolgens het vreselijke geheim van haar oppas

Belofte aan mezelf
“Kort daarna ging ik met mijn dochters op vakantie, die was al geboekt. Ik kan nog geen vijf minuten herinneringen ophalen van die week, mijn verstand stond op nul. Het enige wat ik deed was praktische dingen regelen, als een soort overlevingstechniek. Waar ik de energie vandaan moest halen voor een nieuwe baan wist ik niet. En hoe moest ik dat in hemelsnaam combineren met de zorg voor de meiden? In alle chaos besloot ik om voor mezelf te beginnen als freelance communicatietrainer en coach. Een idee waarmee ik al eens geflirt had, maar waar ik mijn veiligheid nooit voor durfde op te geven. Maar wat had ik nu nog te verliezen?

Van een mooie eengezinswoning naar een flatje, van de veiligheid van een vaste baan naar het avontuurlijke en onzekere ondernemerschap en van keurig getrouwde vrouw naar alleenstaande moeder: de periode die volgde was zwaar en verdrietig. Met onze naderende trouwdag had ik veel moeite. Wat moest ik met die beladen datum die we eigenlijk voor het tiende jaar samen hadden moeten vieren? Op advies van mijn vriendin doopte ik mijn trouwdag om tot een ‘Trouw aan Jezelf’-dag. In m’n eentje heb ik alleen maar dingen gedaan die ik wilde doen. Niets groots, maar gewoon lekker ergens een goede kop koffie drinken.

Ook heb ik twee nieuwe ringen gekocht, als een belofte aan mezelf. Jarenlang was ik trouw geweest aan een baas bij wie ik kon vertrekken en aan een man die me in de steek had gelaten. En nergens had ik gekregen wat ik wilde. Ik besloot dat ik in eerste plaats trouw wil zijn aan mezelf voordat ik dat aan een ander beloof en mezelf de toestemming te geven om te doen wat ik wil doen. Dit hielp me om langzaam weer te aarden en mijn leven op de rit te krijgen.”

Lees ook  Meisje (3) maakt tekening van haar denkbeeldige vriendin. De omschrijving ernaast jaagt iedereen de stuipen op het lijf

Dankbaar
“Mijn ‘Trouw aan jezelf’-dag is inmiddels uitgegroeid tot een event waarbij ik andere vrouwen coach om zichzelf ongegeneerd op nummer één te zetten. We sjoemelen met alles wat we aan onszelf beloven omdat we ons laten leiden door wat anderen van ons denken en verwachten. Zonder die dramatische dag in juli 2014 was dit nooit gebeurd en daar ben ik nu enorm dankbaar voor. Als mijn man de scheiding een maand later had aangekondigd, was het klap op klap geweest.

Nu stortte mijn leven op één dag in en moest ik in die puinhoop een heel nieuw bestaan opbouwen. Dat gaf mij uiteindelijk alle keuzevrijheid om te doen wat ik wil. Ik laat nu veel meer van mezelf horen en neem als persoon meer ruimte in. Niet alleen op werkgebied, ook privé. De meeste vrouwen zetten hun kinderen op de eerste plek, ik niet.

In de praktijk houdt dat bijvoorbeeld in dat ze ook met mij mee moeten naar de sportschool als ik wil trainen. Vroeger zou ik zeggen: ik ga wel niet. Nu denk ik: de groeten! Ik leer de meiden dat ik mezelf op nummer één zet, zodat zij dit ook voor zichzelf doen en niet gaan wachten totdat iemand anders het voor ze doet.”

Deze baby heeft nog nooit in haar leven suiker gegeten. Kijk eens hoe ze er nu uitziet!

Gerard Joling aangeslagen nadat de storm zijn achtertuin flink heeft beschadigd