in

‘Ik stuurde m’n zoon naar de KU Leuven voor een diploma, ik kreeg een lijk terug’

België is al bijna twee jaar in de ban van de dood van student Sanda Dia. Hij stierf tijdens een ‘horror-ontgroening’ door onderkoeling, nadat hij onder meer visolie moest drinken.

Vandaag horen achttien leden van studentenvereniging Reuzegom of ze strafrechtelijk worden vervolgd. Maar een vertraging dreigt.

Een treuriger plek om aan je eind te komen is bijna niet te verzinnen. Het is winter, het is koud (6 graden) en donker in de bossen van Vorselaar, iets ten oosten van Antwerpen.

Sanda Dia zit met twee andere jongens in een kuil. Ze zijn kletsnat, er wordt geregeld water over hen heen gegooid.

Het stinkt er naar visolie en braaksel. Af en toe krijgen ze wat eten toegeworpen: honden- of kattenvoer, een vetbol voor vogels, een speciale pap van allerlei etenswaren en visolie.

Een van de jongens vist er zelfs een deel van een muis uit. Er gebeurt die dag en nacht nog veel meer. En aan het einde is Sanda Dia dood.

Ontgroening
We gaan eerst terug naar de dag ervoor. Op 4 december 2018 staan in het centrum van Leuven drie jongens rozen te verkopen. Een van hen is Sanda (20), zoon van een Mauritaanse vader.

De derdejaars ingenieurswetenschappen heeft zich aangemeld bij studentenvereniging Reuzegom en dit is zijn ontgroening.

Reuzegom staat bekend als elitair, telt slechts dertig leden, die zich vooral uitleven op internationale kroegentochten, luxueuze skivakanties en een jaarlijkse reis naar het Oktoberfest in München.

Maar, belangrijker voor de ambitieuze Sanda: de jongens komen allemaal uit gegoede Antwerpse kringen.

Hun ouders zijn advocaat, ondernemer, rechter en zelfs gouverneur van Antwerpen. Blijkbaar vindt hij dat hij dit nodig heeft, denken zijn vrienden achteraf. Hij heeft niemand iets verteld van zijn plannen met Reuzegom.

Het verkopen van rozen is een test. Wie van de ‘schachten’ (feuten) het slechtste scoort, moet vieze dingen eten en drinken.

Sanda is een paar keer de klos en dat betekent bier met visolie, bedorven melk met vissaus, garnalen in een bruine drab.

Lees ook  19-maanden oude baby sterft tragische dood: 5 dagen later voelt de moeder iets bewegen in haar buik

Het devies van de dag is ‘zo dronken worden dat je je er niks meer van herinnert’. De jongens worden helemaal lam en overnachten in Sanda’s kamer.

Daar hebben de ‘schachtentemmers’ van Reuzegom de kranen dichtgeplakt, zodat de jongens geen water kunnen drinken. Sanda is dan al suf, blijkt uit politieverhoren en reconstructies van Belgische media.

Braken
Woensdag 5 december speelt zich af in het bos, in en rondom de kuil die de jongens zelf hebben moeten graven. In totaal zitten ze er acht uur in.

Ze hebben het koud en zijn uitgedroogd door de alcohol en het vele braken. Af en toe plassen enkele van de achttien Reuzegomleden over ze heen, die in een nabijgelegen blokhut verblijven.

,,Ik vroeg er op een gegeven moment zelfs om’’, verklaart een van de jongens in de kuil later tegen de politie. ,,Om het warm te krijgen.’’

Ook wordt een levende paling in de kuil gegooid. Sanda krijgt de opdracht daarvan de kop af te bijten.

Later moeten ze nog een stuk zwemmen in een ijskoude beek. Als het donker wordt moeten ze op een grasveld in het licht van autolampen een goudvis doorslikken, visolie drinken en vervolgens braken.

Dan krijgen de Reuzegommers in de gaten dat het echt niet goed gaat met Sanda. Ze brengen hem rond 21.00 uur naar het ziekenhuis.

Hij sterft in de loop van de nacht. De dienstdoende arts zegt tegen Sanda’s gealarmeerde vader Ousmane dat hij nog nooit iemand heeft gezien die zoveel zout in zijn lichaam had.

Paniek
En dan begint het tweede hoofdstuk van dit drama. De Reuzegommers zijn totaal in paniek. In de loop van de ochtend van 6 december komen ze bij elkaar in het huis van een van de vaders.

Ze hebben dan al de kuil in het bos dichtgegooid, daar alle sporen gewist en de kamer van Sanda helemaal schoongemaakt. Ook deleten ze alle foto’s en filmpjes van de ontgroening.

Lees ook  Wauw: doe eens een aluminiumbal in de droger bij je was!

Er is eerst nog het plan om een brief te schrijven aan Sanda’s vader, maar de ouders van de Reuzegommers die niet bij de ontgroening waren willen dat niet. Het zou schadelijk kunnen zijn in een eventuele rechtszaak.

Na overleg met de ouders verdwijnen de achttien jongens van Facebook, LinkedIn en Instagram. Sven Mary, de advocaat van Sanda’s vader zal later zeggen: ,,Alles wijst erop dat de violen vakkundig zijn gestemd.’’

Toch komt er al snel van alles bovendrijven: foto’s van Reuzegommers in Ku Klux Clanoutfits, oude berichten over dierenmis handeling, een filmpje (van een maand na het drama) van leden die een Afrikaanse dakloze toezingen ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ en een foto van Sanda die op de grond ligt.

Afgestudeerd
Reuzegom wordt daarna snel opgedoekt. Oud-leden schonen hun cv en onlineprofielen op vanwege alle publiciteit.

De Katholieke Universiteit Leuven komt onder vuur te liggen, omdat de jongens slechts een berisping krijgen en een taakstraf van 30 uur.

Sommigen zijn inmiddels afgestudeerd. De vader van Sanda laat pas vorige week voor het eerst van zich horen:

,,Ik stuurde mijn zoon naar de KU Leuven voor een diploma’’, zegt hij in De Morgen. ,,Ik kreeg een lijk terug.’’ Over de Reuzegommers: ,,Ik voel geen haat. Maar hen vergeven, dat kan ik niet.’’

De raadkamer beslist vandaag of de achttien jongens strafrechtelijk worden vervolgd. Justitie wil ze aanklagen voor ‘onterende behandeling, toediening van kwalijke stoffen en onopzettelijke doding’.

Het lijkt erop dat enkele van hun advocaten extra onderzoek willen. Daardoor zou de raadkamer morgen nog geen besluit kunnen nemen.

De zaak zou dan nog enkele maanden voortslepen. Sanda’s advocaat Mary spreekt van een ‘vertragingsmanoeuvre’.

,,In de twintig maanden dat het onderzoek heeft geduurd is er geen enkele vraag gesteld. Dus ja, ik vrees sterk dat men deze zaak wil rekken.’’

Vijf kinderen in Duitsland verstikt: “Christiane K. haalde Marcel (11) van school onder voorwendsel dat er sterfgeval in familie was”

Vrouw zwaar verminkt door desinfecterende gel