in

Koen (34) verdient per maand 3400 euro – “Ik ben eigen baas”

Wat doe je als job?
“Mijn hoofdinkomen is fietskoerier. Ik breng maaltijden van restaurant naar klant via de Deliveroo app. Bekijk het als een moderne variant van een postbode. (lacht)”

“Als bijverdienste pas ik voor Christelijke Mutualiteit (CM) één dag per week op aan huis bij gezinnen met een ziek kindje.”

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?
“Ik heb eerst als bijverdienste een tijdje als fietskoerier gewerkt, als aanvulling op een job in de sociale sector.

Ik koos toen bewust voor deeltijds werk omdat ik in de sociale sector anders vaak één op de twee weekends moest werken, en ik besteed graag heel wat uren aan sporten.

Toen er fietskoeriers in het straatbeeld verschenen, heb ik me ingeschreven en ben ik beginnen rijden. Dat beviel me zo goed dat ik besloot te gaan werken onder het zelfstandige statuut.”

Doe je je job graag?
“Ja. Ik heb al een zevental functies mogen uitoefenen en deze staat zeker in de top drie. Maar op termijn verkies ik toch een halftijdse job als werknemer en daarnaast zelfstandig fietskoerier in bijberoep.

Dat is financieel voordeliger en geeft meer variatie. Het is fysieke arbeid en best zwaar. Soms zit ik tegen de krampen aan in mijn benen, ondanks dat ik een getraind fietser ben.

Maar ik ben mijn eigen baas, ik ben meestal buiten, de job geeft sociale contacten en belangrijk voor mij: ik sta helemaal achter wat ik doe.”

Lees ook  DIT vrachtschip huurt gewoon een klein leger in tegen Somalische piraten – Wat er dan gebeurt ga je niet geloven

“In mijn kijk op België moeten we meer in steden gaan wonen om het groen te behouden. Ik werk voor de mensen die in de stad wonen (of werken).

Wie in de stad woont heeft keuze tussen tientallen restaurants voor een aan huis geleverde maaltijd.

Mensen buiten de stad hebben de keuze tussen pita of pizza, wat de ‘marktwaarde’ van de stad misschien een heel klein beetje verhoogt in vergelijking met erbuiten.”

Wat vind je van je loon?
“Ik kan er van leven dus mijn salaris is wel OK.”

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?
“Ja, maar niet meteen. Momenteel geniet ik enorm van mijn vrijheid als zelfstandige.”

Hoeveel uren werk je per week?
“Dat varieert van het seizoen. In de herfst en de winter werk ik 40 à 50 uur per week. In de lente en zomer zo’n 25 à 35 uur per week.

Ik verdien dus niet heel het jaar evenveel. Ik zou het ook niet volhouden, een jaar lang zoveel uren doen.”

Spaar je?
“Niet echt, ik spaar enkel in de herfst en in de winter om in de lente en de zomer minder te moeten werken. Ik kijk niet verder vooruit dan een jaar. Mijn appartement is min of meer mijn spaarboekje.”

Lees ook  Wat afschuwelijk: haar dochter probeerde (8) al tientallen keren een einde aan haar leven te maken…

Denk je aan je pensioen?
“Ja en neen. Ik spaar er niet voor, maar ik hoop dat tegen dan de redelijkheid is teruggekeerd en alle mensen recht hebben op een pensioen waar van te leven valt.”

Wat is je grootste kost?
“De afbetaling van mijn appartement en mijn fietsen. Ik heb er verschillende en rijd ongeveer 450 kilometer per week.

Weet dat je om de 5.000 kilometer een onderhoud nodig hebt. Een fiets heeft dus wel wat onderhoudskosten. Zeker als je ook rijdt in de regen, of nadat er gestrooid is met zout.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?
“Aan zaken waar ik niet in geloof en waar ik niet achter sta wegens in mijn ogen slecht voor een mens of ethisch onverantwoord.

En dat zijn wel wat zaken: kleren zonder ‘fair trade’-label, tropisch fruit in de winter, dierlijke producten, alcohol, frisdrank, elk jaar een nieuwe smartphone enzovoort.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?
“Aan goed eten, zelf gekookt of op restaurant. Ik eet biologisch en dat scheelt in de prijs, maar in mijn ogen is dat de correcte prijs van voedsel.”

Wat zou je doen als je de lotto won?
“Dan zou ik graag ergens ten zuiden van de evenaar een hostel openen.”

Cubaanse MMA-vechter geeft haar tegenstandster rammel en viert het dan met een sensueel dansje

Machinist vol op de rem voor echtpaar dat naar een kapotte trein staat te kijken