in

Heb je je ooit afgevraagd waarom de knopen op een blouse van mannen en vrouwen aan verschillende kanten zitten? Dit is de reden achter dit mysterie

Heb je ooit al eens het verschil opgemerkt tussen knoppen op vrouwenhemden en mannenhemden? Op het eerste zicht lijken ze gewoon precies hetzelfde, maar als je wat beter kijkt, zie je dat ze aan verschillende kanten zitten – bij mannen doorgaans rechts en bij vrouwen aan de linkerkant. Maar waarom dat zo is, blijkt nogal een mysterie te zijn.

Is dit gewoon een keuze die modeontwerpers tientallen jaren geleden maakten en blijven hangen is? Een manier om mannen- en vrouwenkledij uit elkaar te houden? Eigenlijk gaat het antwoord veel verder terug en is de idee erachter best verrassend.

Lees ook  Man redt straathond van de overstroming. 3 dagen later is hij geschokt door de ontdekking in z’n vacht.

De reden gaat terug tot bij de uitvinding van de knoppen in de dertiende eeuw. Ze werden voor het eerst in Duitsland gebruikt om kledij bij elkaar te houden. Na hun uitvinding in Duitsland verspreidden de knoppen zich algauw over het Europese continent. Europese smokkelaars bouwden ze zelfs om tot kleine doosjes om hun smokkelwaar van land tot land te kunnen smokkelen.

De reden waarom knoppen bij mannen en vrouwen aan verschillende kanten zitten, is voor ons misschien verrassend, maar voor een vrouw uit de dertiende eeuw compleet logisch.

Knoppen waren alleen voorbestemd voor duurdere kledij, waardoor alleen de rijken het konden permitteren. Deze vrouwen werden gekleed door een meid en die maakten de knopen aan de linkerkant van het hemd vast. Aangenomen wordt dat dit eenvoudiger was voor de veelal rechtshandige bevolking.

Lees ook  Zwaar verbrande moeder redt zes kinderen uit brandend huis

Mannen daarentegen kleedden zichzelf aan. Dus werden de knoppen aangebracht aan de kant die voor hen het eenvoudigste was: met name rechts. Niet echt handig voor linkshandigen, maar we vermoeden dat de adel van de dertiende eeuw niet veel gaf om linkshandige mensen.

Kende jij dit weetje? Laat van je horen in de reacties op Facebook en DEEL dit feitje met je vrienden!

Als je eenmaal weet wat er in de French fries van McDonald’s zit, walg je!

Bruid heeft last van een vreemde jeuk, die maar niet weg wil gaan. Dan ontdekt ze, dat ze een hele bijzondere vorm van kanker heeft