in

President Erdogan : Islamofobie “Het verspreidt zich als kanker in het westen”

De Turkse president Erdogan veroordeelde de terreuraanslag tegen biddende moslims en vervloekte de daders. In een persverklaring stelde de Turkse president dat de aanval “een nieuw voorbeeld is van toenemend racisme tegen moslims en tegen de islam in het westen”. Erdogan ziet het gedachtegoed van de dader terrein winnen in westerse landen. “Het verspreidt zich als een kanker”, aldus de president.

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu verklaarde bij een bezoek aan de Europese Commissie in Brussel dat “onverantwoordelijke politici haat zaaien tegen moslims en xenofobie verspreiden”. “Er zijn lessen die iedereen uit deze aanval moet trekken, vooral binnen de Europese Unie”, verklaarde hij tijdens een persconferentie in het bijzijn van vicevoorzitter van de Europese Commissie, Federica Mogherini.

“Haatdragende taal tegen moslims moet niet worden gezien als vrijheid van meningsuiting in de EU en maatregelen moeten worden genomen om een dergelijk discours tegen te gaan”, voegde hij daar nog aan toe.

“Haatdragende taal wint terrein in verschillende delen van de wereld”, zei Mogherini. “We hebben een gemeenschappelijke plicht om de diversiteit in onze samenlevingen te beschermen en te bevorderen, en ervoor te zorgen dat uitingen van haat onder geen enkele omstandigheden worden getolereerd”, voegde ze daar aan toe.

De Pakistaanse premier Imran Khan onderschrijft de woorden van Erdogan. “Ik schrijf het toenemend aantal terreuraanslagen toe aan de islamofobie van na 11 september (de aanslagen in New York in 2001) waarna 1,3 miljard moslims steeds collectief worden veroordeeld voor elke aanslag door een moslim.”

Lees ook  Jongetje (9) dood aangetroffen in gracht bij asielcentrum, vijf asielzoekers gearresteerd op verdenking van moord

Afgrijzen
Amerikaans president Donald Trump tweette vanmorgen “mijn warmste sympathie en beste wensen voor de inwoners van Nieuw-Zeeland na het verschrikkelijke bloedbad in de moskeeën”. “49 onschuldige mensen zijn zinloos gestorven en zoveel meer ernstig gewond. De VS staat Nieuw-Zeeland bij met alles wat we kunnen doen. God zegene jullie allemaal!”

De Europese president Donald Tusk liet weten dat Nieuw-Zeeland kan rekenen op de “solidariteit” van Europa. “Schokkend nieuws uit Nieuw-Zeeland vannacht. De brutale aanval in Christchurch zal nooit de tolerantie en fatsoen waar Nieuw-Zeeland bekend voor staat, aantasten. Onze gedachten in Europa zijn bij de slachtoffers en hun families”, tweette hij. Tusk zei dat de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern “op onze solidariteit kan rekenen.”

Politiebewaking
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft nationale en regionale politiediensten opgedragen de veiligheidsmaatregelen rond moskeeën op te schroeven. Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei dat politiebewaking rond moskeeën zichtbaarder zou zijn. In de Britse hoofdstad hebben eerder aanvallen plaatsgehad op gebedshuizen. Twee jaar geleden kwam een persoon om het leven en raakte een tiental mensen gewond toen een man met een bestelwagen inreed op gelovigen die na het avondgebed de moskee verlieten. Bij onderzoek bleek de dader banden te hebben met extreemrechts. Online had hij diverse berichten gepost waaruit haat tegen moslims sprak.

Lees ook  6 belastingen die je portemonnee raken in 2019

Breivik
De Noorse premier Erna Solberg deed een oproep te strijden tegen ‘alle vormen van extremisme’. De aanslag riep volgens haar herinneringen op aan de aanslagen in Noorwegen door de rechtse extremist Anders Breivik. “Het is erg triest. Dit roept pijnlijke herinneringen op aan onze eigen ervaringen op 22 juli, het moeilijkste moment in de naoorlogse geschiedenis van Noorwegen”, aldus Solberg. Anders Breivik vermoordde destijds 77 mensen in Osla en op het vakantie-eiland Utoya.

“Ik hoop dat iedereen die hierbij betrokken is wordt gestraft’, aldus de Russische president Poetin in een telegram. “Deze aanval tegen vreedzame mensen die samenkomen voor gebed schokt door zijn wreedheid en cynisme.”

Racistische haat
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel betuigde haar medeleven. “Diep geschokt volg ik het nieuws van #Christchurch”, zei haar woordvoerder Steffen Seibert in haar naam. ”Ik rouw met de Nieuw-Zeelanders om hun medeburgers die vreedzaam biddend in hun moskeeën zijn aangevallen en zijn vermoord uit racistische haat.” De Britse premier Theresa May noemde de schietpartijen een “misselijkmakende daad van geweld”. “Namens het Verenigd Koninkrijk, druk ik mijn diepe medeleven uit met de mensen van Nieuw-Zeeland na de gruwelijke terroristische aanslag in Christchurch”, tweette ze. “Mijn gedachten zijn bij iedereen die getroffen is door deze misselijkmakende daad van geweld.”

Zoon (3) en dochter (5 maanden) dood gevonden

Waarschuwing: waarom je beter geen babyfoto’s online kunt delen