in

Elisabeth (75) vraagt man afstand te houden in winkel. Vijf minuten later ligt ze op de grond met een gebroken bekken

Elisabeth Staes (75) werd zondagochtend op straat neergeduwd door een boze man. Ze had hem enkele minuten eerder in de Delhaize een opmerking gegeven omdat hij onvoldoende afstand hield. De dader vluchtte weg en wordt gezocht door de politie.

Zondagochtend om half 9 ging Elisabeth naar de Delhaize aan de Sint-Paulusstraat. Tijdens het wachten aan de kassa, werd ze aangetikt door een jonge man achter haar.

“Ik draaide mij om, vroeg om afstand te houden en wees naar de lijnen op de grond”, vertelt ze. “Hij reageerde geagiteerd en begon te vloeken in het Frans. Hij was zo boos dat de verantwoordelijke van de winkel kwam aanmanen tot kalmte.”

Achtervolging
Na het afrekenen vertrok Elisabeth via de Lange Koepoortstraat naar huis. Ze keek achterom en zag de man de Delhaize verlaten. “Hij wees naar mij en begon weer te roepen. Samen met een vriend ging hij achter mij aan. Ik liep zo snel mogelijk naar huis, maar in de Stoelstraat konden ze mij inhalen. Ik ben nog in goede conditie, maar hij was zeker 1.90 meter groot en leek onder invloed van drugs. Al lopend duwde hij mij omver en riep hij ‘voila’ en nog enkele Franse scheldwoorden. Terwijl ik op de grond lag, liepen ze samen weg.”

Lees ook  Oudste mama ter wereld kreeg in 2008 tweelingen. Dit jaar hadden ze 10 jaar moeten worden, maar er gebeurde iets vreselijks.

Na de val kroop Elisabeth recht en slaagde ze erin om haar appartement enkele straten verder te bereiken. Daar belde ze in paniek haar zoon op en verwittigde ze de hulpdiensten. “In het ziekenhuis bleek dat mijn moeder haar bekken gebroken heeft. Ze zal er voor minstens twee weken moeten blijven, en dat net op het moment dat de ziekenhuizen overvol zijn door Covid-19. Ze zal er ook geen bezoek mogen ontvangen en nadien nog een lange tijd moeten revalideren”, vertelt haar zoon.

Lees ook  Je kunt binnenkort real-life Mario Kart spelen in Utrecht

Camerabeelden
Ook de politie kwam langs en nam een verklaring af. “Mijn moeder en de daders waren alleen in de straat, dus er zijn geen andere getuigen. De politie heeft de camerabeelden van de Delhaize opgevraagd. Zelf mocht ik die niet zien wegens privacyredenen. Ik hoop dat de politie de dader kan vinden, maar omdat hij een mondmasker droeg is die kans klein.”

Elisabeth ligt ondertussen al vier dagen in het ziekenhuis en is nog steeds onder de indruk van het voorval. “Ik heb tegen de politie gezegd dat ik vanaf nu pepperspray wil meenemen, ook al weet ik dat dat illegaal is. Ik woon hier al twee jaar en had zoiets nog nooit meegemaakt. Ik zal als ik genezen ben nog wel naar de Delhaize durven, maar geen veilig gevoel meer hebben als ik alleen over straat loop.”

Slachtoffer aanslag Nice net voor ze bezweek: “Zeg mijn kinderen dat ik van hen hou”

Vermiste Celine (15) uit Berghem verbleef in Den Haag, verdachte aangehouden: ‘Echt zo’n eenzaam type’