in

Een haartje in je moedervlek gevaarlijk om uit te trekken? DIT is de waarheid!

Een haartje in je moedervlek, iedereen heeft het wel eens!

Lichaamshaar, velen onder ons verwijderen het regelmatig. Oksels scheren, benen ontharen en vaak ook de bikinilijn bijhouden: het is voor de meesten doodnormaal. Maar als je een haartje in een moedervlek hebt, wat doe je dan?

Is het verwijderen van haren uit je moedervlek gevaarlijk en zo ja, hoe schadelijk is het precies? Tijdschrift Margriet stelde de vraag aan dermatoloog Dr. Leenarts. Op het internet circuleren uiteenlopende en verwarrende antwoorden op deze vraag, zo zou het verwijderen van een haartje uit een moedervlek ervoor zorgen dat cellen onrustig of actief worden, waardoor er een mutatie in je DNA kan plaatsvinden en het risico op (huid)kanker ineens een stuk groter wordt. Daarnaast zou het kunnen gaan infecteren, door het kleine wondje dat het epileren achterlaat. Dit lijken wel erg grote gevolgen voor zo’n kleine handeling, maar wij worden er altijd wel een beetje zenuwachtig van. Wat klopt nu en wat is een typisch broodje-aap verhaal?

Lees ook  Nieuwe cijfers bekend gemaakt over hoeveel mensen wereldwijd zijn genezen van COVID-19

Wat is nu écht waar van al die griezelige verhalen over het uittrekken van een haartje uit een moedervlek? Dr. Leenarts, dermatoloog in Beverwijk stelt ons gerust.

,,Het is een fabel dat het uittrekken van een haar de structuur van een moedervlek zou aantasten of dat het, zoals je tijdens het googelen kunt lezen, kankerverwekkend zou zijn. Het is zeker niet schadelijk om te doen. En ook de haargroei op zich is meestal niet gevaarlijk. Dat is zelfs eerder een goed teken: zo’n moedervlek heeft vaak een gezonde structuur.” Ook de kans op een infectie is volgens hem ‘verwaarloosbaar’ en te vergelijken met het epileren van je wenkbrauwen of benen. ,,Dat laat ook kleine gaatjes achter, maar leidt niet altijd tot een infectie.” Je kan het zo vaak doen als je wilt, het verwijderen van een haartje uit een moedervlek kan géén kwaad. Maar wanneer moet je wél naar een moedervlek laten kijken? Zie je veranderingen optreden in de kleur of structuur of vertrouw je het simpelweg niet, ga dan naar je huisarts. Een goede methode om het in de gaten te houden is de ‘ABCDE-methode’, zie hieronder:

Lees ook  Teckeltje verstuikt staart door te hard te kwispelen omdat iedereen thuis is.

Asymmetry: De ene helft is anders dan de andere helft, de moedervlek is dus niet symmetrisch.
Border: De randen zijn grillig en onregelmatig.
Color: Er zijn meer dan twee verschillende kleuren zichtbaar (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit).
Diameter: De vlek is groter dan 6 mm. Onrustige of kwaadaardige moedervlekken, oftewel melanomen, hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.
Evolution: De moedervlek is veranderd.

Bijzonder: deze moeder en zoon gaan nu door het leven als… Vader en dochter!

Afschuwelijk: kankerpatiënte overlijdt aan hartaanval na bevallen van tweeling…