in

Dood onverzekerde Mark (25) leidt tot Kamervragen: ‘Iedereen heeft recht op waardige uitvaart’

De SP in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten waarom sommige mensen met een psychische aandoening kennelijk geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten. ,,Schandalig’’, zegt Kamerlid Ronald van Raak daarover, naar aanleiding van een bericht in deze krant.

Nabestaanden van een jonge Apeldoorner, die uit leven is gestapt, begonnen een inzamelingsactie om zijn uitvaart te kunnen bekostigen. Volgens hen kwam Mark Vos door zijn psychische ziekte niet in aanmerking voor een uitvaartverzekering.

Het Verbond van Verzekeraars zegt in een reactie dat elke verzekeringsmaatschappij een eigen acceptatiebeleid kent. ,,Of (psychiatrisch) patiënten verzekerd kunnen worden hangt af van dat acceptatiebeleid.’’ Afzonderlijke verzekeraars gingen na vragen niet expliciet in op deze kwestie.

Onwenselijk
De SP vraagt nu aan de minister van Binnenlandse Zaken of die deze situatie ,,ook onwenselijk vindt’’. En of de minister dus bereid is hier iets aan te doen. De partij wil bovendien weten welke weigeringsgronden uitvaartverzekeraars nog meer hanteren.

,,Ieder mens heeft recht op een waardige begrafenis’’, aldus Van Raak in een schriftelijke toelichting op de Kamervragen. ,,Het is heel mooi om te zien dat zoveel mensen zich zo inzetten om alsnog een mooie begrafenis mogelijk te maken. Maar het is schandalig dat verzekeraars mensen met een psychische aandoening zo discrimineren. Daar moet de regering echt een einde aan maken.’’

Lees ook  Man wil opgepakt worden en krijgt zijn zin - Dik twee jaar celstraf!

Hartverscheurend
De doneeractie was een succes. Er werd meer dan 8.000 euro opgehaald. ,,Zó fijn dat we Mark nu een mooie uitvaart kunnen geven. Een uitvaart zoals hij voor ogen zou hebben gehad”, aldus zijn zus Rachel Vos. Ze heeft er eigenlijk geen woorden voor. ,,De donaties, de liefdevolle reacties, ze raken ons recht in ons hart. Al die lieve reacties en steunbetuigingen die ons de afgelopen dagen hebben ontvangen, dit hadden we nooit verwacht. Dat zegt ook iets over hoe geliefd Mark was. En dan heb ik het nog niet over de vele reacties en donaties van mensen die Mark en wij niet eens kennen. Zo bijzonder dit.”

Afgelopen vrijdag besloot hij uit het leven te stappen. 25 jaar mocht Mark Vos uit Apeldoorn slechts worden. Een groot verdriet voor de nabestaanden, die daarna meteen geconfronteerd werden met het regelen van zijn uitvaart, waarbij een tweede grote klap volgende. Mark had geen uitvaartverzekering omdat hij daarvoor kwam als ernstig psychiatrisch patiënt niet in aanmerking kwam. En voldoende geld voor een waardige uitvaart had de familie niet voorhanden.

Lees ook  Meisje (14) wordt tot zelfmoord gedreven - dan nodigt vader haar pesters uit voor begrafenis

Omdat Mark volgens Rachel veel vrienden en kennissen had, al voelde hij dat door zijn psychische ziekte niet zo, verwacht zijn zus vrijdag bij de uitvaart veel mensen. ,,Nu er via die doneer-actie zelfs meer geld is opgehaald dan het streefbedrag, kunnen we de ruimte voor de uitvaart ook uitbreiden. In de hoop dat iedereen die komt een zitplek geboden kan worden”.

Hartekreet
Niet alleen kreeg Rachel en haar familie veel steunbetuigingen vanwege het overlijden van Mark, ook kreeg ze naar eigen zeggen al een reactie vanuit de uitvaartwereld na haar hartenkreet, dat ook psychiatrische patiënten en ernstig zieke mensen zouden moeten kunnen verzekeren. ,,Iemand van een uitvaartonderneming wil graag met me om tafel gaan zitten, om te horen wat er precies met Mark is gebeurd en waarom hij door verzekeraars is geweigerd. Om vervolgens te kijken of er voor personen als Mark toch iets te regelen valt.’’

De uitvaart van Mark Vos is vrijdag om 14.00 uur op Begraafplaats Heidehof in Apeldoorn.

’Lachgaskoning van Amsterdam’ in ziekenhuis met beroerte

36-jarige Claudine vermist na festival, politie vraagt hulp publiek