in

Dit is waarom Facebookgebruikers hun profielfoto vandaag veranderen in die van Shirley

Vandaag is de dag waarop veel mensen hun Facebookprofielfoto veranderen in die van Shirley. Dit wordt gedaan om een belangrijke reden: aandacht vragen voor de donorwet. De 24-jarige Shirley Man wachtte vier jaar lang op een nieuw hart, maar tevergeefs. Een week geleden overleed ze aan de gevolgen van een ernstige hartaandoening.

Voor Shirley Man kwam een geschikt donorhart niet op tijd.

Hartaandoening

Shirley was nog maar 16 jaar oud toen ze gediagnostiseerd werd met een ernstige hartaandoening. Alsof dat niet choquerend genoeg was, vertelde haar arts haar op haar twintigste dat ze zonder een nieuw hart de 25 jaar niet zou redden. Iets wat als een enorme schok kwam, want Shirley had nog zulke grote plannen. Ze wilde een marathon rennen en studeren. Toch was ze niet van plan op te geven. “Ik geef niet op en geniet van het leven, want het duurt maar even. Hakuna matata”, schreef ze op haar blog.

Lees ook  Na vele IVF-pogingen raakt Vanessa zwanger, maar dan gaat het gruwelijk mis

Donorhart

Helaas kwam er nooit een donorhart voor Shirley beschikbaar. Afgelopen jaar bleek de twintiger ook nog eens een zeldzame stofwisselingsziekte te hebben, waardoor ze te zwak zou zijn voor een donorhart. Ze verdween hierdoor van de wachtlijst. Moeder Nancy vertelt aan het Algemeen Dagblad dat haar dochter hierdoor bevrijd werd uit haar kooi: “Als je op de wachtlijst staat, mag je niet naar het buitenland. Zelfs niet naar België. Terwijl ze juist zo reislustig was.” Shirley maakte met haar familie een mooie reis naar haar opa in Hong Kong en het laatste weekend van haar leven reisde ze af naar Milaan met haar vriend en vriendinnen.

Debat

De 24-jarige bleek ondanks het feit dat ze zelf geen hart meer kon ontvangen betrokken bij de nieuwe donorwet. Net op tijd was ze terug in Nederland op het moment dat de Eerste Kamer in debat ging over de nieuwe donorwet. “Ze wilde per se blijven tot D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra haar wetsvoorstel verdedigde, maar na een half uurtje werd ze onwel. Ze moest overgeven”, vertelt Nancy. Ze werd direct naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een paar dagen later.

Lees ook  Verschrikkelijk: de schedel van dit dappere 6-jarige jongetje plet langzaam zijn hersenen

Facebookfoto

Het nieuwe donorsysteem van Pia Dijkstra, waar Shirley zich ook hard voor maakte, luidt dat mensen automatisch donor zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken. Momenteel moeten mensen zich expliciet aanmelden als donor. Om het nieuwe wetsvoorstel te steunen en om Shirley te herdenken, veranderen mensen vandaag hun Facebookfoto in die van Shirley.

Het gaat slecht met Jamie Oliver zijn restaurants: hij is zijn personeel nog miljoenen verschuldigd

Hartverscheurende beelden: moeder laat pasgeboren baby achter op luchthaven