in

Dit gebeurt er als je stopt met je haren wassen met shampoo

We horen al jaren dat het goed is om je haar niet te veel te wassen. Alleen van vette lokken worden weinig mensen blij. We grijpen dus en masse naar de shampoofles tijdens een douchebeurt.

Toch zouden we er goed aan doen om het inderdaad minder te wassen, of zelfs helemaal niet. Wat er in dat laatste geval gebeurt? Wij vertellen je het.

No Poo
De zogenoemde No Poo-trend wint momenteel aan terrein. No Poo betekent dat je je haar niet meer wast met shampoo of dat je andere, natuurlijkere methodes gebruikt om je haar te wassen. Bijvoorbeeld door het alleen met water te spoelen.

Wat gebeurt er als je je haar wél wast?
“Shampoos ‘verzepen’ je haar. Als je shampoo gebruikt, wikkelt de shampoo zich rondom olie en vuil in je haar. Als je het spoelt, was je het eruit met de shampoo.

Lees ook  De tetten van Kees Flodder zorgde nog weleens voor problemen:

Je spoelt dus de shampoo, olie en het vuil uit je haar”, vertelt dermatoloog Angela J. Lamb aan Business Insider.

De meeste shampoos wassen echter te veel olie uit je haar. Je hoofdhuid gaat daardoor nog meer olie aanmaken, waardoor je haar er na een paar dagen erg vettig uitziet.

Wat gebeurt er als je geen shampoo gebruikt?
Je zou ervoor kunnen kiezen om je haar zonder shampoo te wassen, om de natuurlijk balans wat te herstellen. Je moet alleen wel geduldig zijn. Was je je haar een maand zonder shampoo?

Dan heeft de olie op je huid veel dode huidcellen, vuil en mogelijk bacteriën opgevangen”, vertelt Lamb. Je hoofdhuid kan daardoor gaan jeuken en zelf een beetje gek ruiken.

Helemaal niet wassen
Sommige mensen proberen hun haar helemaal niet te wassen, dus zelfs een spoelbeurt met water zit er dan niet in. Lamb vertelt dat dat wel problematisch kan zijn.

Lees ook  Niet te geloven: Vrouw moet 468 galstenen laten verwijderen na het eten van dit voedsel

“De volgende tekenen wijzen erop dat je je haar niet genoeg wast: een gekke geur, schilders en soms puistjes.

Die puistjes zeggen in feite dat je een infectie krijgt. Aan de hand daarvan weet je dus dat je het niet genoeg wast.”

Alleen met water uitspoelen
Gelukkig is het vaak genoeg om je haar alleen met water uit te spoelen om jeuk, haarverlies en infecties aan de hoofdhuid te voorkomen.

Als je het maar wel uitspoelt tijdens het douchen. Je hoeft dus geen shampoo te gebruiken, het belangrijkste is dat je je haar schoonhoudt.

Voordelen
Ben jij gestopt met je haar wassen met shampoo? Dan kan je haar veel elastischer worden en veel meer glans hebben.

Je moet hiervoor wel door een periode van vette lokken heen, maar volgens de No Po-trend werkt het echt en is het de moeite waard.

Anel Bijedic (29) die slapende vriend door het hoofd schoot, nog steeds voortvluchtig

Dave Roelvink vertelt mogelijke oorzaak achter gezichtsverlamming