in

Dieven in winkel: Perry Sport in Groningen gooit alle deuren op slot. Klanten in shock en overvaller op brancard naar buiten

Klanten hebben zaterdag als ratten in de val gezeten toen alle deuren van Perry Sport in Groningen op slot gingen vanwege een agressieve bende winkeldieven. Het sluiten van alle uitgangen is in strijd met alle protocollen die gelden bij winkeldiefstal.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Op straat is minutenlang afgrijselijk geschreeuw en gegil te horen, afkomstig uit de Perry Sport in Groningen.

Buiten de sportkledingwinkel aan de Vismarkt in Groningen duwen twee mannen een jongen tegen de muur. En binnen? Daar zitten tientallen klanten die de Perry niet meer uit kunnen. Alle deuren zijn op slot.

Brancard naar binnen, klanten huilend naar buiten
Na een tijdje arriveren de eerste politieauto’s en later ook nog een ambulance. Agenten betreden de winkel en er wordt een brancard binnengereden.

Ietsje later druppelen klanten – jongeren, kinderen en ouderen – de Perry Sport weer uit. Sommigen komen zichtbaar huilend naar buiten, anderen ogen als in shock.

,,Het was een grote chaos”, zegt een vrouw met een kind op haar arm. Al die tijd heeft ze de oren van het kind bedekt.

Wie besloot de winkel op slot te doen?
DVHN was zaterdag getuige van wat er bij de Perry gebeurde en voerde de dagen erop gesprekken met allerlei betrokkenen. De agressieve winkeldieven blijken jongens van 15, 16 en 17 jaar uit Drachten te zijn.

Lees ook  Deze 27-jarige voelt een stekende pijn in zijn buik en besluit zichzelf open te snijden. Het resultaat zorgt ervoor dat artsen…

Ze worden, even voordat hun rooftocht gewelddadig eindigt in de Perry Sport, al gespot door Trigion-beveiligers in de Kruidvat.

Die drogisterij is de buur van de sportkledingwinkel. Trigion is een landelijk bedrijf, waar winkeliers beveiligingspersoneel kunnen inhuren.

Zaterdag achtervolgen de ingehuurde Kruidvat-beveiligers het drietal tot in het Perry Sport-pand. Daar proberen ze de winkeldieven aan te houden.

Dat gaat niet zonder slag of stoot, ze verzetten zich al vechtend. Eentje ontsnapt, de andere twee proberen te ontvluchten.

Een van hen struikelt over een kledingrek, veinst gewond te zijn en wordt later met een brancard de winkel uitgedragen. Zijn letsel valt mee, hij kan later gewoon worden verhoord.

‘Doe geen dingen die leiden tot escalatie’
In de winkel breekt paniek uit: niemand weet dan nog of de winkeldieven al dan niet gewapend zijn. Klanten zoeken een veilig heenkomen op hogere verdiepingen.

Op zeker moment adviseren de beveiligers de Perry-bedrijfsleider klemmend alle deuren te sluiten.

Alle deuren op slot, dus ook geen klant die er meer uit kan? ,,Nee, dat is geen nieuw winkeldiefstalbeleid van ons”, zegt adjunct-directeur Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.

Dat is de belangenorganisatie van alle winkeliers in ons land. Detailhandel Nederland stelt in overleg met politie, deskundigen en winkeliers plannen op om de overlast van winkeldiefstal te voorkomen.

Lees ook  Te veel hooikoorts tabletten geslikt? Dit kan er gebeuren!

,,Voorop staat altijd: probeer winkeldiefstal te voorkomen, maar als het toch gebeurt: doe geen dingen die leiden tot escalatie.

Je moet geen gedoe krijgen met klanten er nog bij in de winkel. Dat in een grote winkel alle deuren op slot gaan, is voor mij uniek.”

‘Een bende die toeslaat’
Deze zaak komt op Van Steeg over als ‘een bende die toeslaat’. Daarom kan hij zich wel voorstellen dat de winkelier zich machteloos voelde en alles deed om te voorkomen dat de verdachten ontsnapten met spullen uit de winkel.

De politie kijkt of de drie verdachten nog meer op hun kerfstok hebben. Ze zitten nog vast.

Over het op slot doen van heel de Perry Sport zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen: ,,Dat was geen advies van ons.

Het sluiten van de winkel, zodat ook klanten de zaak niet kunnen verlaten, is iets dat de sportzaak naar eigen inzicht heeft gedaan.”

Dat klanten na de minutenlange opsluiting huilend en in shock naar buiten kwamen, kan Hogeveen zich voorstellen.

Perry Sport en Trigion wilden of konden de afgelopen dagen niet officieel reageren.

 

Lantaarnpalen staan netjes geparkeerd in Zwijndrecht

Bij deze snelheid kan een flitspaal je niet meer flitsen