in

Deze baby heeft nog nooit in haar leven suiker gegeten. Kijk eens hoe ze er nu uitziet!

Zoals elke moeder wilde ook Shan Cooper uit het Australische Brisbane slechts het beste voor haar kind. Haar dochter Grace is ondertussen 2 jaar oud en ziet er op het eerste gezicht als een volkomen normaal kind uit. Ze is zeer opgewekt en speelt graag met andere kinderen.

Maar anders dan deze is Grace nog meer een keer verkouden geweest. “Ze brengt veel tijd door met andere kinderen die vaak ziek zijn. Ze hebben loopneuzen, hoesten, verkoudheden, maar ze wordt niet snel aangestoken”, vertelt de trotse moeder. Maar hoe komt de kleine aan zo’n sterk immuunsysteem?

Grace’ moeder is er vast van overtuigd dat het met haar speciale voeding samenhangt. Shan heeft zelf namelijk verschillende levensmiddelallergieën en schrapte daarom melk- en melkproducten, gluten, evenals bewerkte levensmiddelen uit haar voeding. Zo kon ze haar gezondheidstoestand flink verbeteren. Daarnaast raakte Shan overtuigd dat wat voor haarzelf goed is, voor het kind niet slecht kan zijn.

Daarom wordt Grace sinds haar geboorte volgens een paleo-dieet, ook wel steentijddieet gevoed. Dit bevat alleen voeding die al in het stenen tijdperk werd gegeten. Vooral koudgeperste olie, als olijfolie, eieren, noten, bio-vlees, groenten, fruit en vis uit wilde vangst op het menu. De aanhangers zijn er vast van overtuigd dat veel beschavingsziekten als diabetes of hartziekten daarmee kunnen worden vermeden.

Lees ook  Het kind dat als tweede kwam in het gezin is het meest irritant, zeggen wetenschappers!

Zo krijgt Grace geen suiker, melk of brood. Een typische maaltijd bestaat bij haar bijvoorbeeld uit gebraden biologisch kippenvlees met gestoomde groenten als broccoli of tomaten. Bovendien geeft Shan haar dochter twee keer per dag de borst. De voedingsdeskundige Dr. Rosemary Stanton steunt de borstvoeding voor kleine kinderen, want daardoor kan een dreigend tekort aan voedingsstoffen uit de melk door Grace vermeden worden. Desondanks is de deskundige van mening dat een dieet als dit voor gezonde kinderen niet nodig is. Tenslotte zitten ook in peulvruchten en granen belangrijke bouwstoffen, vitaminen en andere voedingsstoffen die kinderen voor een gezonde ontwikkeling nodig hebben.

Shan kan de kritiek niet begrijpen omdat ze haar dochter onbewerkte natuurlijke levensmiddelen geeft. Ouders die hun kinderen regelmatig met fast food, zoetigheden of veel witbrood voeden worden uiteindelijk ook niet aangepakt. Bovendien maken ze ook geen religie van Grace’s dieet. Als er kinderverjaardagen zijn zal zij haar dochter niet verbieden taart te eten of limonade te drinken: “Ik zal nooit naar Grace toegaan en zeggen: ‘je mag op dit feestje niets eten maar ik heb een stuk groene kool voor je, alsjeblieft’.”

Lees ook  Zwangere moeder laat echo maken. Maar de dokter is geschokt als hij ziet dat de voeten van de baby buiten de baarmoeder hangen

Grace moet laten zelf uitvinden welke levensmiddelen goed doen en welke niet. Shan gelooft dat kinderen intuïtieve eters zijn. Precies daarom zijn er voor het dochtertje Grace – maar ook voor Shan – uitzonderingen op de regel, zodat ze niet het gevoel heeft tekort te komen. Bovendien verkettert San ook geen levensmiddelen: “Ik denk niet dat een stukje brood mij zal ombrengen”.

Shan veroordeelt ook geen andere ouders. Wel hoopt ze dat het bewustzijn van andere ouders stijgt. Een extreem dieet, waarbij allerlei levensmiddelen verboden zijn is niet geschikt voor minderjarigen (tenzij er sprake is van allergieën of intoleranties). Ouders zouden in plaats daarvan erop letten dat voor hun kinderen uitgebalanceerd eten en fast food, zoetigheden evenals voorbewerkte producten slechts zelden op het menu staan.

Ook zo’n moeite met het verwisselen van je beddengoed? Met deze truc wordt het een fluitje van een cent!

Janneke (36) verloor in een dag haar baan én haar man