in

Deze 27-jarige voelt een stekende pijn in zijn buik en besluit zichzelf open te snijden. Het resultaat zorgt ervoor dat artsen…

Waarschuwing: Deze bijdrage bevat foto’s die sommige lezers schokkend zouden kunnen vinden.

In februari 1961 werd in het kader van de zesde Sovjet Antarctica expeditie met het Nowolasarewskaja-station een van de eerste Russische onderzoeksstations op Antarctica geopend. Korte tijd later werd een onderzoeksteam een jaar lang naar dit volledig van de buitenwereld afgesloten station gestuurd.

Onder hen was ook de 27-jarige Leonid Rogozov. Leonid was een jonge en onervaren chirurg die pas zijn studies had afgemaakt en zin had in een avontuur. Op dat moment had hij nooit kunnen vermoeden dat hij enkele maanden later zou uitgroeien tot een wereldwijde beroemdheid.

De eerste twee maanden verliepen weinig spectaculair. Zijn collega’s verkeerden allen in de beste gezondheid. Maar eind april begon hij zelf stekende pijnen in de buikstreek te voelen.

Als de pijn maar niet wil verdwijnen, weet Leonid wat er zich in zijn lichaam afspeelt: hij heeft een blindedarmontsteking. Bij ieder ander persoon had hij dit probleem in een half uur kunnen oplossen. Als enige arts in 2.000 km omtrek en met collega’s zonder medische ervaring, zat er voor de jonge chirurg niets anders op dan zijn lot in eigen handen te nemen.

Lees ook  Als de 19-jarige een stekende pijn tussen haar benen voelt, kijkt ze naar beneden. Ze kan nauwelijks geloven wat daar piept

Zijn collega’s waren volop bezig met de voorbereidingen voor 1 mei toen Leonid hen het nieuws bracht: hij zou zichzelf opereren. Bij zijn collega’s sloeg de paniek toe. Wat als er tijdens de operatie iets verkeerd zou gaan en ze zouden moeten toezien hoe hun vriend overlijdt? De pijn werd voor Leonid ondertussen stilaan ondraaglijk. Twee collega’s, een mecanicien en een meteoroloog, verklaren zich bereid om hem tijdens de operatie een handje toe te steken.

Bij het openen van zijn buik verwondde Leonid per ongeluk zijn dunne darm. Hij moest toezien hoe het bloed het zicht op de blindedarm verhinderde. Zijn handen werden steeds zwakker en hij begon zwaar te beven. Met zijn handschoenen kon hij nauwelijks iets voelen, dus besloot hij die uit te trekken met het risico op een infectie tot gevolg. Leonid nam om de 30 seconde een pauze, maar nu was er geen weg meer terug.

Bovendien moest de jonge chirurg zijn collega’s voortdurend instructies geven. Bij de aanblik van al dat bloed vielen ze bijna flauw! De operatie duurde een uur en 45 minuten, en op het einde verloor Leonid bijna zelf het bewustzijn door het grote bloedverlies. Het zou nog enkele dagen duren voor Leonid min of meer hersteld zou zijn.

Lees ook  Deze geheime oplossing zorgt dat je binnen no-time van je hooikoortsklachten af bent!

Toen Leonid en het onderzoeksteam in het voorjaar van 1962 terug naar huis keerden, was de chirurg al een beroemdheid. De foto’s van zijn eigen operatie waren ondertussen al de wereld rondgegaan. De jonge chirurg kreeg een plaats aangeboden in het ziekenhuis van St. Petersburg waar hij zijn toekomstige vrouw leerde kennen. Later kreeg hij opnieuw de kans om aan een volgende expeditie deel te nemen, maar dat weigerde hij: “Ik werd een dokter om anderen te helpen, niet mezelf.”

Leonid werkte tot aan zijn dood in 2000 als arts. Zijn eigen operatie geldt tot op vandaag als een van de meest indrukwekkende feiten in de medische geschiedenis. Dit bewijst dat niets onmogelijk is!

DEEL dit opmerkelijke verhaal met je vrienden!

Pony’s werden door parochieraadslid na ernstige verwaarlozing in eigen uitwerpselen achtergelaten.

“Oh, mijn god!”, roept de dierenbeschermer als ze deze hond bij een strand ontdekt!