in

De kleur van je oorsmeer kan veel over je gezondheid onthullen – iedereen moet dit zien

Ons lichaam toont ons verschillende signalen wanneer iets niet juist is, maar we negeren ze vaak of we zijn er ons niet bewust van.

Oorsmeer, bijvoorbeeld. Net zoals al het andere lichaamsvocht is oorsmeer iets waar we nauwelijks over spreken. En velen onder ons hebben er nog nooit zoveel aandacht aan gegeven, ook niet aan het kleur in het bijzonder.

Maar wat blijkt, is dat aandacht hebben voor de kleur en textuur van je oorsmeer veel kan vertellen over je gezondheid, en over de rest van ons lichaam.

Het is belangrijk om op te merken dat je NOOIT oorstokjes in je gehoorkanaal mag duwen. Deze mogen alleen gebruikt worden voor de buitenkant van de oren. Dat gezegd zijnde, laten we even kijken naar de verschillende kleuren en textuur van oorsmeer, en wat het kan betekenen wanneer de smeer van textuur verandert.

Zacht, kleverig en geel
Een van de meest voorkomende soorten oorsmeer is kleverig en geel. Dit type oorsmeer is nuttig om het oorkanaal te soepel te houden en voorkomen dat het droog en jeukerig wordt.

Lees ook  Man (50) vermoordt ouders en schoonouders

Wit en droog
Witte en droge oorsmeer komt ook vaak voor. Mensen die minder lichaamsgeur aanmaken hebben vaak zo’n oorsmeer. Maar het kan ook aantonen dat het lichaam lijdt aan een tekort aan vitaminen, voornamelijk koper en ijzer.

Bruin of zwart
Oud oorsmeer dat al te lang in het oor zit heeft doorgaans een iets donkere kleur. Maar als je bruin of zwart oorsmeer ontdekt, kan het ook een teken zijn van stress. Hoog tijd om te relaxen dus! Zwart oorsmeer kan ook een symptoom zijn van een schimmelinfectie in het oor.

Grijs
Grijs oorsmeer? Dat klinkt misschien vreemd, maar het is eigenlijk een teken dat oorsmeer gewoon zijn werk doet en het oor beschermt. Een grijsachtige kleur betekent gewoon dat er zich wat vuil heeft opgehoopt in het oor.

Rood/bloederig
Als je merkt dat je oorsmeer rood of bloederig is, kan het een teken zijn van een beschadigd gehoorkanaal. Ook kan het een teken zijn dat je een oorontsteking hebt. Als je dit merkt, raadpleeg je beter een dokter voor alle zekerheid.

Lees ook  Schooldirecteur bedreigd om weren zwarte pietjes

Vloeiend
Het is heel normaal om oorsmeer te hebben dat in kleine hoeveelheden in je gehoorkanaal glijdt. Dat betekent immers dat je oor gereinigd wordt. Maar als het in kleinere hoeveelheden komt, kan het een teken zijn dat je een wonde hebt aan de binnenkant van je oor, of dat je een infectie of zo hebt opgelopen. In dit geval kan het een goed idee zijn om de dokter te raadplegen.

Stinkende geur
Stinkend oorsmeer kan betekenen dat je een oorontsteking hebt en naast andere dingen, een vorm van blokkage of ophoping in je oor hebt.

Als de kleur van je oorsmeer van tijd tot tijd verschilt, hoef je nog niet te panikeren. Als je echter opmerkt dat je oorsmeer veranderd is naar een iets vreemdere kleur dan voordien, dan contacteer je beter je arts.

Deel aub deze nuttige informatie met je vrienden zodat zij ook kunnen leren welke types oorsmeer je in de gaten moet houden. Je weet maar nooit wie je ermee helpt!

Gerry McCann brengt update 11 jaar na verdwijning van dochter Madeleine

Nieuwe rage op speelplein doet 11-jarige jongen er uit zien ‘als alien’ – moeder waarschuwt nu alle ouders