in

‘De helft van de coronapatiënten op de ic heeft verschijnselen van trombose’

Uit onderzoek van 184 coronapatiënten op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de helft van hen symptomen van trombose vertoont. Patiënten die hier last van hebben, hebben een grotere kans om te sterven.

Het onderzoek werd uitgevoerd in drie ziekenhuizen, meldt New Hour. Dit zijn het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Amfitheaterziekenhuis in Breda en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Preventieve interventie

In het verleden werden tromboseverschijnselen geassocieerd met het coronavirus, maar nu is het duidelijker hoe ernstig het probleem is.

Lees ook  Koppel dat al 49 jaar getrouwd is krijgt makeover. Bij de onthulling van het resultaat herkennen ze elkaar niet meer.

“We wisten niet dat zoveel kransslagaderlijke patiënten een trombose-implicatie hadden”, aldus hoogleraar interne geneeskunde Menno Huisman (LUMC), die het onderzoek deels leidde. “Tot nu toe lag de nadruk op infecties in de longen en de gevolgen daarvan”.

Dankzij de nieuwe bevindingen kunnen er preventieve maatregelen worden genomen, zegt Huisman.

“Door patiënten op de intensive care een verhoogde dosis bloedverdunners te geven, kun je het risico op trombosecomplicaties verminderen”.

De stollingsverschijnselen kunnen ontstaan door de hoge mate van ontsteking door het coronavirus. Dit activeert de bloedstolling.

Lees ook  Wat is er toch met Britney Spears aan de hand?

Er kunnen zich ook klonters vormen omdat patiënten dagenlang stil liggen. Ze kunnen leiden tot een longembolie of een hart- of hersenaanval.

Risicofactoren

Bij de meeste patiënten deed zich een longembolie voor. Hersenaanvallen kwamen minder vaak voor, maar zeven tot tien keer vaker dan normaal.

Het was merkbaar dat de symptomen ook werden gevonden bij mensen zonder risicofactoren zoals hoge bloeddruk, aderverkalking, hoog cholesterolgehalte of tabaksverslaving.

2 weken cel voor Eindhovenaar die bij ijssalon vrouw in nek en gezicht hoestte

Dokter zegt dat dochter slechts oogontsteking heeft – toch vraagt moeder om second opinion