in

Chelsea: “Mijn pleegouders maakten mijn leven tot een hel”

Zeven jaar was ik, toen ik hoorde dat ik een pleegkind was. Er kwam een vrouw langs die me alles uitlegde: mijn biologische moeder zou drank- en drugsverslaafd zijn en zij kon me niet opvoeden.

Voor mij maakte het toen niet veel uit – mijn mama bleef gewoon mij mama, ook al was ze mijn pleegmoeder. Een paar jaar later veranderde alles toen ze ziek werd.

De diagnose: longkanker. Er zou een stuk van de long worden weggenomen en hopelijk was alles daarmee opgelost.

Tijdens haar revalidatie zorgde ik voor haar en het leek een tijd beter te gaan. In die tijd is het nóóit in me opgekomen dat een tienjarig kind zich hier geen zorgen over zou moeten maken.

Voor mij was het logisch dat ik haar zou helpen en verzorgen. Een paar jaar later kwam de kanker echter terug.

Deze keer baarmoederhalskanker, met uitzaaiingen naar de lever en de darmen. Mijn moeder is altijd blijven vechten, maar in 2011 stopte haar gevecht helaas.

Ik had niet alleen maar verdriet, want waar moest ik naartoe? Bij mijn pleegvader kon ik \niet meer terecht en ondertussen was ik 15 geworden, en bijna niemand wilde een puber opnemen in z’n gezin.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij iemand die ik al langer kende. In de periodes dat mijn moeder in het ziekenhuis lag, logeerde ik al bij dat gezin. “Gelukkig,” dacht ik toen nog. Maar toen wist ik nog niet wat er komen ging.

Lees ook  Zien: Ex-vriendin Milan Knol laat tegenwoordig niets aan de verbeelding over!

Het duurde een paar maanden voor hun ware aard naar boven kwam. Ik moest steeds meer klusjes doen in het huishouden en uiteindelijk werd het zoveel, dat ik het bijna niet kon combineren met mijn school en huiswerk.

Ik was een moderne Assepoester: ik deed de afwas, het strijkwerk voor 6 personen, stofzuigen, de hond uitlaten, enzovoort. En als ik dit niet op tijd deed, werden mijn pleegouders boos op me en zeiden “dat ik toch niet veel deed.”

Met vriendinnen kon ik niet afspreken, omdat ik altijd wel iets moest doen. Op woensdagmiddag was ik altijd met de was bezig bijvoorbeeld.

Maar ondanks dat ik alle klusjes in huis deed, moest ik de meeste van mijn uitgaven zelf betalen. Al mijn kleding, kosten voor school en schoolreisjes, alles.

Van de pleegzorg had ik een soort spaarboekje gekregen voor later, als ik op mezelf zou wonen. Dat spaarboekje raakte steeds leger.

Toen ik 18 werd, dacht ik dat het ergste voorbij was. Ik had besloten te willen stoppen met pleegzorg omdat ik wéér een nieuwe consulent kreeg.

Ik wilde niet weer mijn hele verhaal aan een nieuw persoon vertellen. Maar ik had natuurlijk geen idee welke consequenties dit zou hebben.

Blijkbaar kreeg mijn pleeggezin een bijdrage voor mij, die ze nu natuurlijk kwijtraakten. En wie moest hier voor boeten? Ik.

Lees ook  Koppel is hoge huurprijzen spuugzat. Dan bouwen ze een verhuiswagen om tot een geweldig huis!

Ze dwongen me om een uitkering aan te vragen, die ik vervolgens aan hen moest geven. Het duurde even voor ik die uitkering kreeg en in die tussenliggende maanden dwongen ze me het geld van mijn eigen spaarrekening te betalen.

Na een tijdje leerde ik een jongen kennen en dat is mijn redding geweest. Hij nam me zoals was en hij zag hoe de mensen bij wie ik woonde waren. Hij heeft me heel erg geholpen.

We kregen een relatie en dit werd heel erg tegengewerkt door mijn pleeggezin. Ze probeerden ons uit elkaar te drijven en de argumenten om hem te dumpen vlogen me om de oren.

Na ongeveer 9 maanden koos ik ervoor om bij hem in te trekken, omdat het bij dat gezin echt onleefbaar was geworden.

De vele huishoudelijke taken, het werken en alle hatelijke opmerkingen waren de druppel. Toen ik eindelijk verhuisd was, voelde ik alleen maar opluchting.

Tegen al hun verwachtingen in zijn mijn vriend en ik nog steeds gelukkig samen. Ik had me geen beter persoon kunnen wensen. En wat betreft mijn “pleegouders”: we hebben nog steeds contact.

Ik doe alsof ik nog altijd contact wil hebben en dat ik niet besef wat ze mij hebben aangedaan. Ik word in elk geval niet meer elke dag met de grond gelijk gemaakt.

Deze 20 woorden spreken we massaal verkeerd uit. Zo moet het wél!

Baby onder de glasscherven nadat auto in Helmond onder vuur werd genomen.