in

Betogers tegen mondkapjesplicht in Rotterdam krijgen megaboete

Dertig mensen die woensdag in het centrum van Rotterdam tegen de lokale mondkapjesplicht demonstreerden hebben een boete gekregen. Ze kunnen een prent van 95 euro verwachten.

Sinds woensdag geldt er in Rotterdam een lokale mondkapjesplicht in een paar winkelgebieden en -centra. Een groep van ongeveer zestig demonstranten hield in de middag een demonstratie tegen mondkapjes. Ze weigerden daarbij om een mondkapje op te zetten.

Gestopt door agenten
De protestactie begon op het Schouwburgplein en was niet aangekondigd. De betogers waren van plan om via de Korte Lijnbaan en Lijnbaan naar het Rotterdamse stadhuis te lopen. De groep liep ondanks de verschillende waarschuwingen toch het mondkapjesgebied in.

Lees ook  Geert Wilders "Sukkels besturen ons: Grenzen wagenwijd open en zelfs terreurgroepen in Syrië steunen?"

Halverwege de Korte Lijnbaan werden ze tegengehouden door agenten en werden zij nog een keer gewaarschuwd en gevraagd om het gebied te verlaten of een mondkapje op te zetten. Dertig demonstranten gaven hier geen gehoor aan. De sfeer was volgens de politie zelfs even grimmig. Uiteindelijk kon de groep worden weggestuurd.

Lees ook  6 belastingen die je portemonnee raken in 2019

‘Demonstranten asociaal’
Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt het gedrag van de demonstranten “asociaal” en weinig solidair. “Protesteren mag, het is een onderdeel van onze democratie”, benadrukt hij. “Maar doelbewust zonder mondkap op zo’n drukke plek protesteren is niet te tolereren. Aan de voet van de Erasmusbrug is genoeg ruimte.”

Aantal mensen met vastgestelde besmetting COVID-19 afgelopen week bijna verdubbeld

Doodzieke Anne heeft 130.000 euro nodig voor levensreddende operatie: ‘Dit is de enige weg’