in

Belangrijk: Dit moet je weten als je het onveilig hebt gedaan!

Oke, je hebt het onveilig gedaan en nu ben je bang dat je een ziekte hebt. Dat is niet slim van je, maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel dus we zullen je geen preek geven.

Woman with incontinence problem holding paper with HELP – urinary incontinence concept

Onveilige gedaan? Deze vier dingen helpen niet tegen een SOA:
1. Wassen
Wassen helpt niet tegen een SOA. Sterker nog: als je je lichaam té grondig wast, schrob je ook gezonde bacteriën van je lijf af en is het risico op een infectie juist groter.

Jezelf schoonwassen onder de douche geeft je misschien een fris gevoel, maar je kan er geen SOA’s mee wegspoelen. Hoe graag we ook zouden willen dat dit waar is. Sorry.

2. Zeep
Vooral rondom je vagina is het belangrijk om niet teveel (of eigenlijk liever geen) zeep te gebruiken. Daarmee verstoor je namelijk je natuurlijke flora en een SOA kun je niet wegwassen met zeep.

3. Zelf doktertje spelen
Leen nooit medicijnen van een vriendin die ook last heeft gehad van een bepaalde SOA. Ookal weet je bijna zeker dat jij hetzelfde hebt – doe het niet.

Je bent namelijk geen dokter, plus je kent ook de werking niet. En wie zegt dat jij slechts één SOA hebt waar je vriendin die pilletjes voor heeft? (Sorry, we willen je niet bang maken)

4. (Te lang) afwachten
Het is niet verstandig om te wachten tot je klachten krijgt nadat je het onveilig hebt gedaan. Van sommige SOA krijg je namelijk helemaal geen klachten.

Lees ook  Agenten pakken strandmeisje keihard aan…

Bovendien is het gevaarlijk om er lang mee door te lopen, want dat kan negatief effect hebben op je gezondheid en toekomst.

Chlamydia bijvoorbeeld, daar merk je vaak (bijna) niks van, dat kan uiteindelijk voor onvruchtbaarheid zorgen als je de SOA niet behandelt.

Het kan nooit kwaad om je te laten checken, dan weet je tenminste zeker dat je niks hebt óf als je wat hebt, dat je het verhelpt.

Wat je wel moet doen als je het onveilig hebt gedaan:
1. Naar de dokter of GGD
Het is verstandig om je te laten testen of je een SOA hebt als je onveilig gewipt hebt. SOA gaan namelijk niet vanzelf voorbij, nooit.

En als blijkt dat je een SOA hebt krijg je medicijnen, zodat je de SOA kan verhelpen of ervoor zorgen dat de klachten verminderen.

Sommige SOA, zoals Herpes Genitalis, gaan echter nooit helemaal uit je lijf. Het virus blijft in je lichaam en als je weerstand laag is, kan het zijn dat je een Herpes-uitbraak krijgt. Je krijgt dan bultjes die heel erg jeuken ontzettend besmettelijk zijn.

2. Plan B
Ben je bang dat je ongewenst zwanger bent? Ga dan zo snel mogelijk naar de dokter of de apotheek om de morning after pil te halen.

Lees ook  Baby onder de glasscherven nadat auto in Helmond onder vuur werd genomen.

Hoe eerder je ‘m neemt, hoe beter hij werkt. (Mits je achter de morning after-pil staat natuurlijk.)

3. Check, check, dubbelcheck
Houd goed in de gaten of je last hebt van symptomen als je onveilige seks gehad hebt. Jeuk, extra (veel) afscheiding, bloed, of een branderig gevoel kunnen allemaal wijzen op een SOA. Als je er last van hebt kun je het beste meteen je huisarts bellen voor een afspraak.

4. Herhaal de test
Sommige virussen of bacteriën steken pas later de kop op, dus laat je altijd na een paar maanden opnieuw testen. Zo weet je zeker dat je daadwerkelijk niks hebt of dat je SOA verholpen is.

En dan nog even dit…
Het kan nooit kwaad om je te laten testen op een SOA. Ook al heb je het altijd met een voorbehoedmiddel gedaan, heb je geen symptomen en vermoed je dat je niks hebt, eens in de zoveel tijd testen is verstandig.

Want zelfs mét voorbehoedmiddel kun je sommige SOA’s (zoals herpes genitalis) oplopen. En niet alle SOA’s geven klachten.

Van chlamydia merk je heel vaak niks, maar als je daar te lang mee rond blijft lopen, kan het op den duur zelfs ervoor zorgen dat je onvruchtbaar wordt.

Wees dus verstandig en laat je regelmatig testen, zodat je zeker weet dat je safe bent.

Zo zag Harrie van Ex on the Beach er vroeger uit

Zo zag Sebastiana van Love Island er vroeger uit