in

Bas (62) kreeg een appje van zijn ‘zoon’ en maakte 7700 euro over: ‘Hoe heb ik er zó kunnen intuinen?’

Fraude via WhatsApp heeft de afgelopen maanden in het Groene Hart een grote vlucht genomen. Dat melden politie en de landelijke Fraudehelpdesk.

In de veronderstelling dat ze geld overmaakten naar bekenden, gingen slachtoffers hierbij soms voor duizenden euro’s het schip in. ,,Hoe heb ik er zo kunnen intuinen?”

Ongeloof en woede maakten zich meester van Bas Verkroost, toen hij besefte dat hij in een uur tijd na een WhatsApp-gesprek met zijn zoon 7700 euro armer was geworden.

Althans, de 62-jarige inwoner van Nieuwerbrug dacht toch echt dat hij met zijn oudste zoon aan het chatten was.

Want het gesprek begon heel gewoon. Degene met wie hij chatte, noemde de naam van zijn schoondochter en had het over ‘het mannetje.’

Precies het woord dat Verkroost altijd gebruikt als hij het over zijn kleinzoon heeft. Maar achteraf bleek dat een gewiekste oplichter aan het werk was.

Oude nummer
De ellende voor Verkroost begon met een berichtje van zogenaamd zijn zoon dat diens telefoon stuk was en dus het oude nummer weg kon.

,,Ik rook totaal geen onraad. De appjes die volgden, waren opgesteld in de taal die mijn zoon ook spreekt. Uiteindelijk vroeg hij geld.

Dat was ook nog niet zo vreemd, want ik heb hem vaker geld voorgeschoten. Zoiets doe je voor je kinderen.”

Lees ook  Dit is de reden waarom prins Harry continu aan zijn trouwring friemelt

Het slachtoffer werd gevraagd snel verschillende bedragen over te maken. In totaal betaalde Verkroost 7700 euro.

Hij werd wantrouwig toen zijn oplichter verzuimde terug te bellen, zoals hij wel eerder in een chat had beloofd.

Hierop besloot hij samen met zijn vrouw naar zijn zoon te rijden. Toen bleek dat hij was opgelicht. ,,Op zo’n moment zakt de grond onder je voeten weg.”

”Normaal krijgen we enkele meldingen per maand. Nu zijn het er enkele per dag”
– Politie regio Utrecht

70-plussers
Meldingen over geraffineerde manieren van WhatsApp-fraude, zoals bij Verkroost, stroomden de afgelopen maanden bij politie en fraudehelpdesk binnen.

Woordvoerder Laetitia Griffioen van de politie regio Utrecht: ,,Normaal krijgen we enkele meldingen per maand. Nu zijn het er enkele per dag.” Voornamelijk van 70-plussers.

De cijfers van de landelijke Fraudehelpdesk spreken eveneens boekdelen. De teller van het aantal meldingen dat sinds het begin van dit jaar bij de Fraudehelpdesk binnenkwam uit het gebied rond Woerden, Alphen en Gouda stond halverwege juni op ruim 220.

Over heel 2019 waren dat er een kleine 70. Landelijk gaat het al om een kleine 6000 meldingen van WhatsApp-fraude.

Lees ook  Let op! Zorg ervoor dat je dit ALTIJD doet, wanneer je de airco in je auto wilt gebruiken!

Vertrouwen
Griffioen: ,,De fraude kan iedereen overkomen. Jong en oud. De oplichters creëren in het gesprek een sfeer van vertrouwen en urgentie.

Ze zijn soms uren aan het appen en doen zich in het begin voor als zoon of dochter. Vaak melden ze dat de oude telefoon stuk is en dat ze een nieuw nummer hebben.”

Politie en ouderenbond ANBO adviseren niet zomaar geld via WhatsApp over te maken en bij een betalingsverzoek altijd het oude nummer te bellen. ,,Ga desnoods even langs”, oppert politiewoordvoerder Griffioen.

”Ik probeerde hem te ontmaske­ren, maar dat lukte helaas niet”
– Bas Verkroost

Volgens Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk is fraude via WhatsApp zo populair, omdat die in de eerste plaats relatief eenvoudig is.

,,Je hoeft geen technische kennis te hebben om dit te kunnen uitvoeren. Bovendien zijn er kant-en-klare ‘oplichtingspakketten’ te koop, compleet met handleidingen, die het wel erg eenvoudig maken.”

Verkroost kreeg een maandje geleden weer een appje. Dit keer van iemand die zich voordeed als zijn zus Willy.

Ook hier was de aanleiding een nieuw telefoonnummer. Direct gingen bij hem alle bellen rinkelen. ,,Ik probeerde hem te ontmaskeren, maar dat lukte helaas niet.”

Kattenlijkje gevonden in Beijumerbos in Groningen: kat bewust in het vuur gelegd

Oeigoeren willen genocide-onderzoek Strafhof tegen Chinezen