in

27-jarige overlijdt tragisch aan kanker. Dan ontdekt familie Facebookbericht van 24 uur voordien.

De dood is iets waarmee iedereen op zeker ogenblik in z’n leven mee geconfronteerd wordt. Of het nu gaat om het overlijden van een familielid of je moet zelf vechten voor je leven – het is nooit eenvoudig om dit alleen te moeten ondergaan. Gelukkig moeten de meeste mensen hier niet aan denken totdat ze oud zijn. Maar helaas zijn er ook heel wat mensen die hiermee op jongere leeftijd geconfronteerd worden. Holly Butcher was zo iemand.

Toen Holly 26 jaar oud werd, begon ze erg veel aan de dood te denken nadat ze de diagnose van een kwaadaardige kanker kreeg.

Ze besloot nog een laatste brief te schrijven voor ze overleed, en postte de hartverscheurende boodschap op 3 januari 2018 op haar Facebookpagina.

Minder dan 24 uur later overleed Holly omringd door haar familie.

Nu bereikt haar boodschap mensen wereldwijd, en iedereen is diep geraakt door de woorden van Holly.

Ze begint haar brief:

“Het is vreemd om je sterfelijkheid op de leeftijd van 26 jaar te beseffen en te aanvaarden. Het is gewoon een van die dingen die je negeert. De dagen glijden voorbij en je verwacht dat ze gewoon blijven komen. Totdat het onverwachte gebeurt. Ik stelde mezelf altijd voor om oud te worden, verrimpeld en grijs, wellicht veroorzaakt door de prachtige familie (met vele kindjes) die ik zou hebben met de liefde van mijn leven. Ik wilde dat zo graag dat het pijn doet.”

“Zo gaat het met het leven. Het is fragiel, prachtig en onvoorstelbaar, en elke dag is een geschenk, geen vaststaand recht.

Ik ben 27 nu. Ik wil niet gaan, ik hou van mijn leven en ben gelukkig. Dat ben ik verschuldigd aan mijn geliefden. Maar ik heb het niet meer onder controle.

Ik ben deze ‘brief voor mijn overlijden’ niet begonnen omdat de dood gevreesd is. Ik hou van het feit dat we meestal ignorant zijn aan de onvermijdelijkheid ervan. Behalve wanneer ik erover wil praten en het behandeld wordt als een taboe dat ons nooit zal overkomen. Dat is een beetje hard.

Ik wil gewoon dat mensen ophouden met zorgen te maken over de kleine, betekenisloze stresserende dingen in het leven en zich proberen te herinneren dat we allemaal een bepaald lot hebben. Op die manier kan je je tijd waardevol en goed invullen, zonder de rotzooi.

Ik heb mijn gedachten hieronder neergeschreven, want ik had de laatste maanden veel tijd om over het leven na te denken. Uiteraard is het altijd in het midden van de nacht dat deze gedachten me te binnen schieten.

Dan ben je aan het peinzen aan ridicule dingen (iets wat ik de voorbije maanden erg veel heb gemerkt), denk gewoon aan iemand die echt een probleem heeft. Wees dankbaar voor je kleinere probleempjes. Het is goed om te erkennen dat iets vervelend is, maar probeer er niet teveel aandacht aan te besteden en het de dagen van andere mensen negatief te laten beïnvloeden.

Van zodra je dat doet, probeer het te ontvluchten en neem een grote hap van die frisse lucht diep in je longen, kijk hoe blauw de lucht is en hoe groen de bomen zijn, zo prachtig. Denk erover na hoe gelukkig je bent dat je gewoon dat kunt doen – ademen.

Je staat misschien in de file vandaag, of hebt slecht geslapen omdat je prachtige baby’s je wakker hielden, of je kapper knipte je haren te kort. Er zit een knip in je nieuwe valse nagels, je borsten zijn te klein, of je hebt cellulitis op je kont en je buik hangt.

Laat al die rotzooi gaan … Ik zweer je dat je niet aan al die dingen zult denken wanneer het tijd is om te gaan. Het is allemaal ZO onbelangrijk wanneer je je leven in z’n geheel beschouwt. Ik zie mijn lichaam wegkwijnen onder mijn ogen, en ik kan er niets aan doen. En het enige wat ik nu zou willen is gewoon nog een volgende verjaardag of Kerstmis met mijn familie, of gewoon nog een dag met mijn partner en mijn hond. Gewoon nog eentje.

Lees ook  Dokters schrijven hem af. Echtgenoot neemt comateuze man mee naar huis.

Ik hoor mensen klagen over hoe vreselijk het werk is of over hoe moeilijk het is om te trainen. Wees dankbaar dat je daartoe fysiek in staat bent. Werken en sporten lijken triviale dingen … totdat je lichaam niet meer toestaat dat je geen van beiden nog kan.

Ik probeerde gezond te leven. Sterker nog, dat was wellicht mijn grootste passie. Waardoor je goede gezondheid en goed werkende lichaam, zelfs al is het niet je ideale gewicht. Zorg ervoor en koester hoe geweldig het is. Beweeg het en voedt het met verse voeding. Wees er niet geobsedeerd over.

Denk eraan dat een goede gezondheid meer aspecten heeft dan alleen maar het fysieke lichaam. Werk net zo hard om ook je mentale, emotionele en spirituele geluk te vinden. Dat doet je misschien inzien hoe onbelangrijk een perfect gestroomlijnd sociale media lichaam eigenlijk is …Nu we het over dit onderwerp hebben, verwijder elke account die in je nieuwsbericht verschijnt en die je een slecht gevoel over jezelf geeft. Vriend of niet. Wees meedogenloos voor je eigen welzijn.

Wees dankbaar voor elke dag dat je geen pijn hebt en zelfs voor de dagen waarop je griep, rugpijn of een verstuikte enkel hebt. Aanvaard dat het vervelend is, maar wees dankbaar dat het niet levensbedreigend is en dat het wel weg zal gaan.

Zeur minder, mensen! En help elkaar wat meer.

Geef, geef, geef. Het is waar dat je gelukkiger wordt door dingen voor anderen te doen dan voor jezelf. Ik wou dat ik dit meer had gedaan.

Sinds mijn ziekte, heb ik de meest ongelofelijke gevend en vriendelijke mensen ontmoet en ben ik de ontvanger geweest van de meest medelevende en liefdevolle woorden en steun van mijn familie, vrienden en vreemden. Meer dan ik ooit zal kunnen teruggeven. Dit zal ik nooit vergeten en zal deze mensen eeuwig dankbaar zijn.

Het is raar om op het einde nog geld te hebben om uit te geven … wanneer je stervende bent. Het is geen periode waarin je uitgaat om materiële dingen te kopen die je normaal zou kopen, zoals een nieuwe jurk. Het doet je nadenken hoe belachelijk het wel is dat we tijdens onze leven zoveel geld uitgeven aan nieuwe kledij en “dingen.”

Koop iets leuk voor je vriend in plaats van een nieuwe jurk, schoonheidsproduct of juwelen voor de volgende bruiloft. 1. Niemand geeft erom dat je twee keer hetzelfde draagt. 2. Het voelt goed. Neem ze uit eten, of beter nog, kook een maaltijd voor hen. Zet een koffietje voor hen. Geef/koop hen een plant, een massage of een kandelaar en zeg hen dat je van hen houdt wanneer je het geeft.

Waardeer de tijd van anderen. Laat hen niet wachten omdat je een ramp bent in op tijd komen. Maak je eerder klaar als je een van die mensen bent en waardeer het meer dat je vrienden tijd met je willen doorbrengen, en niet alleen willen zitten, wachtend op een vriend. Je zult ook respect krijgen! Amen zus.

Dit jaar besloot onze familie om geen cadeautjes te doen en ondanks het feit dat de boom er erg droevig en leeg uitzag (op oudejaarsavond bezweek ik bijna), was het zo leuk omdat mensen niet de druk hadden om te gaan winkelen en de inspanning ging in het schrijven van een leuk kaartje voor elkaar. Plus, beeld je maar eens in dat mijn familie cadeautjes voor me moest kopen, wetende dat ze er zelf zouden mee blijven zitten … raar! Het klinkt misschien melig maar die kaartjes betekenen veel meer voor me dan welke impulsieve aankoop dan ook. Het was ook eenvoudiger omdat we geen kleine kinderen in huis hadden. Wat er ook van zij, de moraal van het verhaal is dat cadeautjes niet nodig zijn om een betekenisvolle Kerstmis door te brengen.

Lees ook  Politie Leeuwarden: ’Zorgen om vermiste Maria (17)’ Kijk uit naar haar!

Besteed je geld aan ervaringen. Of mis geen ervaringen omdat je al je geld aan materiële rotzooi hebt uitgegeven.

Steek je energie in een dagje aan het strand. Dip je voeten in het water en graaf je tenen in het zand in. Maak je gezicht nat met het zoute water.

Ga de natuur in.

Probeer gewoon te genieten en in momenten te zijn eerder dan ze op het scherm van je telefoon vast te leggen.

Het leven is niet bedoeld om door een scherm te beleven, en evenmin gaat het over de perfecte foto … geniet van het moment, mensen! Stop met het voor iedereen proberen vast te leggen.

Willekeurige retorische vraag. Zijn die verschillende uren die je elke dag besteedt aan je haar en make-up echt de moeite waard? Dat heb ik nooit begrepen aan vrouwen.

Sta eens vroeg op en luister naar de vogeltjes terwijl je de prachtige kleuren van de zon aanschouwt terwijl ze opkomt.

Luister naar muziek … luister echt. Muziek is therapie. Oud is het beste.

Knuffel je hond. Dat ga ik echt missen.

Praat met je vrienden. Leg je telefoon neer. Stellen ze het goed?

Werk om te leven, leef niet om te werken.

Serieus, doe wat je hart gelukkig maakt.

Eet die taart. Nul schuldgevoel.

Zeg geen dingen die je eigenlijk niet wil doen.

Voel je niet onder druk gezet door wat andere mensen een bevredigend leven vinden … je wil misschien gewoon een middelmatig leven en dat is zo oké!

Zeg je geliefden dat je van hen houdt telkens je daar de kans toe krijgt en hou van hen met alles wat je hebt.

Denk er ook aan dat wanneer je je slecht voelt, je de kracht hebt om dat te veranderen – in werk of liefde, of in wat dan ook. Heb het lef om te veranderen. Je weet niet hoeveel tijd je hebt op deze aarde, dus verspil het niet door je ellendig te voelen. Ik weet dat dat altijd gezegd wordt, maar het is gewoon waar.

Nou, dit is gewoon het advies van deze jongedame. Accepteer het of negeer het, ik geef er niet om!

Oh en nog een laatste ding, als je kunt, doe dan een goede daad voor de mensheid (en mezelf) en begin regelmatig bloed te doneren. Het zal je een goed gevoel geven met de extra bonus dat je mensenlevens redt. Ik heb het gevoel dat het zo vaak onderschat wordt omdat je er 3 levens mee kunt redden! Dat is een geweldige impact die elke persoon kan hebben en de procedure is echt eenvoudig.

Bloeddonaties (meer zakjes die ik kon tellen) hielpen om me nog een jaar extra te doen leven. Een jaar waarvoor ik ontzettend dankbaar ben, dat ik het kon doorbrengen op deze Aarde met mijn familie, vrienden en hond. Een jaar dat ik enkele van de meest geweldige momenten van mijn leven beleefde.

… tot we elkaar weerzien.

Het zijn harde en soms moeilijke woorden, maar als we allemaal een beetje meer zo zouden leven, zou de aarde een betere plek zijn voor iedereen, en wij mensen een beetje gelukkiger.

Gemeente hakt 30-jarige boom van man om. Maar zijn wraak doet de politici meteen spijt krijgen.

Dokter snijdt hoofdje van baby tijdens keizersnede. De baby overleed omdat het bloeden niet gestopt kon worden.