in

2 weken cel voor Eindhovenaar die bij ijssalon vrouw in nek en gezicht hoestte

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft een 62-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 weken. Hij dreigde een vrouw met corona te besmetten door haar in haar nek en gezicht te hoesten.

De verdachte kreeg op 20 maart jl. een woordenwisseling met een jonge vrouw die een ijsje kocht bij een ijssalon in Eindhoven en liep tot dicht bij haar.

Het slachtoffer wees hem op de afstandsregel van 1,5 meter en stapte zelf naar achteren. De verdachte kwam echter opnieuw naar haar toe.

Hij hoestte vervolgens bewust in haar nek en gezicht en zei: “Ik heb het en nu krijg jij het ook”. De politie kwam de man uiteindelijk op het spoor nadat zijn foto in Bureau Brabant werd getoond.

Lees ook  11-jarig meisje heeft last van haar menstruatie – moet van leraar door haar broek heen bloeden

De politierechter oordeelt dat er sprake is van een bedreiging met zware mishandeling. Het is algemeen bekend dat er voor het coronavirus nog geen medicijn is en dat er, ook bij jongeren, een reële, niet geheel onwaarschijnlijke kans bestaat om bij besmetting op de IC in het ziekenhuis terecht te komen. Patiënten liggen daar vaak wekenlang en vaak is ook daarna nog een lang herstel nodig.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechter mee dat het slachtoffer een angstige tijd moest doorstaan. Ze was niet alleen bang voor haar eigen gezondheid, maar ook voor die van haar ernstig zieke moeder en haar cliënten als zorgmedewerker.

Volgens de politierechter moet je, als je over straat loopt, niet bang hoeven te zijn om in deze angstige tijden door iemand bewust in je nek en gezicht te worden gehoest.

Lees ook  Monique praat voor het eerst over relatie tussen André Hazes en Bridget Maasland: “Ik wist dat ze geen blijvertje was”

Gebeurt dit wel, dan moet er een stevige straf volgen. De verdachte noemde weliswaar niet letterlijk het woord ‘corona’, maar door zijn gedrag was het duidelijk dat hij doelde op een besmetting met het coronavirus. De rechter vindt dit een zeer ernstig feit en neemt de verdachte dit alles kwalijk.

Verder weegt mee dat de man door persoonlijkheidsproblematiek enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.

Bovendien betuigde hij oprecht spijt voor zijn gedrag. De rechter vindt al met al een celstraf van 2 weken op zijn plaats. Daarvan heeft de verdachte inmiddels 8 dagen uitgezeten.

13-jarige opgepakt voor steekpartij

‘De helft van de coronapatiënten op de ic heeft verschijnselen van trombose’