in

15 simpele tips & trucs om van je hooikoorstklachten af te komen (nieuwe tips)

Terwijl het eindelijk wat warmer wordt in Nederland, kan het zomerse plezier voor sommigen worden getemperd door jeukende ogen en loopneuzen.

Er is gewaarschuwd voor een ‘hoog’ of ‘zeer hoog’ aantal pollen in Nederland.

Eén op de vijf mensen heeft last van hooikoorts en dat aantal groeit drastisch. Je kunt het op elke leeftijd ontwikkelen, zelfs als je er nog nooit tekenen van hebt gezien.

De symptomen zijn onder meer loopneus en neus, niezen, jeuk, en gevoel van oververmoeidheid welke ook op verkoudheid lijken. Als je echter jeukende ogen, neus of keel hebt, is de kans groter dat het hooikoorts is.

Om er zeker van te zijn dat het stuifmeel je warme weekend niet verpest, zijn hier onze beste tips tegen hooikoorts …

1. Hete, hele hete curry

De heetste curry op het menu kan helpen – of als je je eigen curry maakt, ga dan zwaar aan de specerijen.

Van kurkuma, een oranjegele specerij die veel wordt gebruikt in curries en de Zuid-Aziatische keuken, wordt aangenomen dat het de ontsteking vermindert die wordt veroorzaakt door het enzym fosfolipase A2, dat wordt geprovoceerd tot werking door stuifmeel in je systeem.

Capsaïcine, in pepers, helpt bij het openen van de neusholtes en het verlichten van dat verstopte gevoel.

2. De liefde bedrijven

Yay – dit kan je hooikoorts helpen te verlichten. Op het punt van het hoogtepunt vernauwt het sympathische zenuwstelsel de bloedvaten door het lichaam en een Iraanse neuroloog heeft gesuggereerd dat dit zou kunnen helpen bij hooikoorts. Het proberen waard, niet? Probeer het alleen niet als je een plotse aanval hebt in het park.

3. De juiste salades

Kappertjes, rode uien en waterkers bevatten grote hoeveelheden van het natuurlijke anti-histamine quercetine, dat hooikoortssymptomen kan helpen verminderen door de effecten van histamine te blokkeren. Combineer met ananas, die bromelaïne bevat, wat het lichaam helpt om quercetine te absorberen.

Appels, tomaten en sinaasappels zijn rijk aan bèta-caroteen, vitamine C en een stof die bioflavonoïden worden genoemd.

Deze voedingsstoffen zijn ontstekingsremmende middelen en zouden het immuunsysteem versterken.

4. Rode druiven

Donkere bessen zoals aalbessen, bramen en rode druiven bevatten allemaal hoge niveaus van antioxidanten, maar rode druivenhuid heeft ook resveratrol, dat ontstekingen in het lichaam vermindert.

Volgens een onderzoek naar voeding en allergie op Kreta waren druiven nuttig bij het verminderen van verstopte, jeukende en loopneus door hooikoorts.

Lees ook  P*dofiel, die een baby verkr*chtte, pleegt zelfmoord uit angst voor een aanval op hem in de gevangenis

5. Brandnetels

Bij brandnetels wordt al lang gedacht dat het allergische symptomen, waaronder hooikoorts, verlicht.

Je kunt ze kopen in de vorm van pillen, maar zolang je een paar goede tuinhandschoenen hebt, is het goedkoper om zelf je tuinhandschoenen te pakken en er thee van te maken. Kook ze in water, giet het af en voeg honing toe om het te zoeten.

6. Vis

Vetzuren zijn ontstekingsremmend, waardoor je symptomen kunnen verminderen. Omega 3-vetzuren in vette vis zijn ontstekingsremmend, waardoor je je symptomen kunt verlichten.

Zalm, haring, makreel, tonijn en sardines zijn allemaal goede bronnen. Experts raden drie porties per week aan.

7. Shampoo

Stuifmeel is plakkerig, dus als je de hele dag buiten geweest bent (vooral als je last hebt) zou je het gele gif mee naar huis kunnen brengen.

Het is het beste om je haar te wassen als je ’s avonds thuiskomt, zodat je geen stuifmeel rond je huis verspreidt.

8. Kamille thee

Koffie kan je symptomen verergeren, dus verwissel het met kamille thee, dat een natuurlijk antihistaminicum en ontstekingsremmend is.

Drinken is de beste optie, maar als je de smaak niet lekker vindt, kun je gewoon de theezakjes gebruiken, gedrenkt in kokend water en smeer het vervolgens gekoeld op je ogen.

9. Schone dekens en lakens

Een nacht doorbrengen in een bed besmet met stuifmeel zal betekenen dat je wakker wordt met rode ogen en een jeukneus (ervan uitgaand dat je echt in slaap valt).

Dus was je lakens zo vaak mogelijk in de zomer want dit zal de symptomen verlichten en je beter laten slapen.

10. Vaseline

Een van de beste manieren om hooikoorts te stoppen is door geen stuifmeel in te ademen. Makkelijk, toch?

Maar in plaats van niet te ademen, bevelen we Vaseline aan – een eenvoudig balsem. Breng het aan rond je neusgaten en het stuifmeel kleeft aan de balsem in plaats van in je neus te gaan.

11. Keel- en neussprays
Je hebt uiteraard ook middeltjes die je kunt kopen speciaal voor hooikoorts en deze raden wij aan:

12. Ga naar het strand

Waar je woont, kan van invloed zijn op hoe je lijdt. Terwijl het platteland meer wilde dieren heeft om de symptomen op gang te brengen, kunnen milieuverontreinigende stoffen in steden deze verergeren.

Lees ook  Gaatjes in je prullenbak zijn heel handig

Uitlaten, giftig teer en zelfs de ozon kunnen je lichaam irriteren, waardoor de longen, sinussen en luchtwegen worden getriggerd om te reageren op het stuifmeel waar je allergisch voor bent.

Een geweldige manier om dit te vermijden, is om naar het strand te gaan. Het pollenniveau ligt lager bij de zee.

13. Geen drank

Warmer weer kan zorgt voor lekkere drankjes en barbecues.

Maar alcohol zit vol met histamine, waarvan bekend is dat het een ontstekingsreactie veroorzaakt en seizoensgebonden allergieën verergert.

Zelfs het drinken van meer dan één glas per dag kan problemen veroorzaken voor patiënten, waarbij wijn een bijzonder irriterend middel is.

14. Maak kleding schoon

Een andere manier om hooikoorts te bestrijden is door te controleren of kleding altijd schoon is. Deze kunnen stuifmeel bevatten dat buiten wordt verzameld. Laat je kleding ook niet buiten drogen.

Je haar kan ook stuifmeel bevatten, net als huisdierenhaar. Dus probeer dit uit te spoelen als je een dag buiten hebt doorgebracht.

15. Brandnetels

Goran Pavlovic zegt dat zijn niesymptomen verdwenen toen hij zichzelf regelmatig brandde met brandnetels.

Zijn veronderstelde genezing vereist dat hij een bos brandnetels plukt zodra deze in de lente beginnen te groeien en dan zichzelf één keer per week tot de herfst prikt.

“Ik heb al drie jaar geen problemen met pollen”, schreef de Dubliner op Facebook.

Maar terwijl deskundigen het idee van Pavlovic niet aanbevelen, zijn brandnetel-gebaseerde supplementen in verband gebracht met alles van artritisbehandelingen tot haaruitval.

De tabletten kunnen ook antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, met voorbereidend onderzoek door de Universiteit van Maryland Medical Center in Amerika, waaruit blijkt dat ze bij sommige hooikoortspatiënten het niezen en de jeuk kunnen verminderen.

Wist je dat?

Het is niet echt pollen dat al die ellendige symptomen veroorzaakt – ze komen eigenlijk van jezelf. Histamine wordt geproduceerd door je lichaam wanneer het denkt dat het immuunsysteem wordt aangevallen.

Wanneer stuifmeel het lichaam van een hooikoortspatient binnendringt, triggert het de productie van histamine, dat vervolgens al die ongewenste symptomen veroorzaken.

Dat is de reden waarom antihistaminica kunnen helpen. (Maar histamines zijn de dingen in de hersenen die ons alert, attent en wakker houden, en dat is de reden waarom antihistaminica je slaperig kunnen maken).

Kinderopvang medewerkster gaf maandenlang borstvoeding aan baby achter moeders rug om

Wat is de beste manier om te poepen?